perjantai 13. lokakuuta 2017

Whiskey in the tiki mug

Yksi vuoden kohokohdista Oulun kulttuurielämässä on The Irish Festival of Oulu, joka tämän vuoden osalta päättyi viime sunnuntaina. Tänä vuonna päätin tehdä sen kunniaksi "irlantilaisen" tikidrinkin, ja jos olosuhteet olisivat olleet toisenlaiset, olisin kenties kehitellyt reseptin itse. Valitettavasti sattuu olemaan niin, että Tikiloikan vakituinen kortteeri on kylpyhuoneremontin kourissa, ja baarikaapin koko sisällön siirtäminen evakkokämppään ei olisi ollut kovinkaan käytännöllistä, joten cocktailien tekeminen vaatii tällä hetkellä huomattavasti tavallista enemmän ennakointia sen varmistamiseksi, että kaikki tarvittavat ainekset ja välineet ovat saatavilla. Niinpä katselin, löytyisikö Beachbum Berryltä jotain kivaa viskipohjaista drinkkiä, joka syntyisi suht vähistä raaka-aineista – ja löytyihän sellainen:
Inclement Weather
3 cl irlantilaista viskiä (Powers)
3 cl Mandarine Napoléon -likööriä (tai Grand Marnieria)
2 baarilusikallista hunajaa
sitruuna
appelsiini

Leikkaa hedelmistä pieniä kolmioita. Täytä grogilasista neljännes sitruunakolmioilla ja toinen neljännes appelsiinikolmioilla. Erota hedelmäpaloista mehu survomalla niitä murskaimella. Liuota hunaja viskiin ja kaada survottujen hedelmien päälle. Lisää likööri ja täytä lasi jäämurskalla. Sekoittele juomaa, kunnes se on kunnolla jäähtynyt, ja koristele appelsiini- ja sitruunaviipaleilla.
Ohjeesta poiketen käytin Teeling-viskiä ja Pierre Ferrand Dry Curaçao -likööriä – juoma toimii niilläkin oikein hyvin. Resepti on peräisin Philip Duffilta, jonka perustamassa Door 74 -baarissa Amsterdamissa drinkkiä on tarjoiltu. Sattumoisin tämäkin paikka muuten edustaa samaa speakeasy- eli salakapakkatyyliä kuin viime postauksessani kehumani Trillby & Chadwick.

Sitruspalojen survomiseen käytettävä murskain eli muddler on petkeleen tapainen työväline, jossa on usein hammastettu pää; sitä käytetään makujen irrottamiseen kiinteistä drinkkiaineksista, kuten hedelmistä ja yrteistä. Survominen on sangen suurpiirteistä hommaa, joten mitään ihmeempiä hienouksia välineeltä ei edellytetä – improvisoitukin kelpaa, jos muuta ei satu olemaan käsillä. Itselläni on Alkon Home Bar -setin mukana tullut puinen murskain ja se on tarkoitukseensa aivan pätevä, joskin muiden puisten keittiövälineiden tavoin se imee itseensä kaikenlaisia nesteitä ja on siksi syytä puhdistaa välittömästi käytön jälkeen. Tarjolla on myös esimerkiksi ruostumattomasta teräksestä tehtyjä murskaimia, jotka ovat konepestäviä ja sikäli huolettomampia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti