sunnuntai 13. elokuuta 2017

Viiden tähden rommielämys

Laiskottaa enkä jaksa keksiä jutun juureksi mitään erityistä teemaa, joten pannaanpa vaihteeksi tämmöinen "kokeillaan summamutikassa jotain uutta drinkkireseptiä" -postaus. Ohje löytyi tällä kertaa Beachbum Berry's Sippin' Safarista, ykkösreferenssissäni Beachbum Berry Remixedissä tätä ei ole. Alkujaan drinkki on lähtöisin Don the Beachcomberilta 1930-luvun loppupuolelta. Berryn mukaan jo 1940-luvun alussa juoma oli pudonnut pois ravintolan menyystä – syytä voin vain arvailla, sillä ei tämän maussa ainakaan minun mielestäni mitään moitittavaa ole.
Port au Prince
1½ cl limemehua
1
½ cl ananasmehua
1
½ cl falernumia
¾ cl sokerisiirappia
2¼ cl Barbancourt-rommia
2
¼ cl puolitummaa puertoricolaista rommia (tai vastaavaa)
1 hölsky Angostura bittersiä
6 tippaa (
tl) grenadiinia
n. 1,2 dl jäämurskaa

Pane kaikki ainekset blenderiin. Blendaa suurella nopeudella korkeintaan 5 sekuntia. Kaada esim. lyhytjalkaiseen viinilasiin.
Tein kirjan mukaiseen reseptiin pari muutosta: Ensinnäkin alkuperäiseen drinkkiin tulee Neitsytsaarten rommia, jota Berry yleensä suosittelee puertoricolaisen rommin korvaajaksi. Tästä päättelin, että kutakuinkin samanlaiseen lopputulokseen pääsee myös muilla espanjalaisen perheen rommeilla, ja koska niitä tikiresepteissä tavallisesti edustaa puertoricolainen rommi, päätin yksinkertaisuuden nimissä pitäytyä vanhassa kaavassa. Itse käytin tässä nicaragualaista Flor de Cañaa, mutta jos haluat tehdä cocktailistasi mahdollisimman autenttisen, Berryn suosittelema merkki on Cruzan, jota voi etsiskellä verkkokaupoista. Toinen muutos on se, että kirjassa drinkki ohjeistetaan kaatamaan pilsnerilasiin, mitä hieman ihmettelin, koska mikään erityisen pitkä juoma tämä ei ole. Mahdollisesti ideana on, että lasiin lisätään jäitä kaatamisen jälkeen, mutta kirjassa ei tällaisesta ole mitään mainintaa. Koska en pilsnerilaseja edes omista, päädyin lopulta Ultima Thule -sarjan punaviinilasiin, joka sekin jäi sen verran vajaaksi, että lisäsin hieman jäämurskaa ennen kuvan ottamista.

Haitilainen Rhum Barbancourt onkin meille aivan uusi tuttavuus. Ranskankieliselle Karibialle tyypilliseen tapaan se tehdään tuorepuristetusta sokeriruokomehusta, eli se on tyypiltään agricole-rommi ja siten ehkäpä parhaiten korvattavissa jollain toisella puolitummalla agricolella; Alkon tarjonnasta voisi kokeilla martiniquelaista Trois Rivières VSOP Réserve Spécialea, jonka ainakin hintansa puolesta luulisi olevan kyllin laadukas myös hyvän Mai Tain raaka-aineeksi. Barbancourt on kuitenkin omanlaisensa otus ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen, jos vain onnistuu jostain itselleen pullon nappaamaan (ja onhan Port au Prince sitä paitsi nimettykin Haitin pääkaupungin mukaan). Kahdeksan vuotta kypsytetty viiden tähden Barbancourt on oiva kompromissi: ei liian tyyris cocktailkäyttöön, etenkään kun sitä tarvitaan melko harvoin, mutta silti nautiskelujuomanakin se vetää mielestäni hyvinkin vertoja VSOP-konjakille, jota se muuten maultaan muistuttaakin, joten konjakkikin voisi olla sille drinkeissä ihan kelpo korvike.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti