maanantai 27. marraskuuta 2017

Doncha wish you had some poncha

Äskettäisen Madeiran-matkani innoittamana halusin kehitellä oman tulkintani ponchasta, saaren ikiomasta "tikidrinkistä". En kylläkään tuonut sieltä mukanani Suomeen yhtään paikallista rommia, mutta koska Madeiran rommintuotannossa suositaan agricole-tyyliä, arvelin, että sovelias korvike löytyisi ranskankieliseltä Karibialta. Madeiran omista mauista halusin tuoda drinkkiini tietenkin ponchaan erottamattomasti kuuluvan sitruksen, mutta myös passionhedelmän sekä madeiraviinin. Kun vielä päätin lisätä hieman kompleksisuutta käyttämällä hunajan sijaan hunajalla maustettua likööriä, reseptistä tuli seuraavanlainen:
Madeira Madness
puolikas sitruuna
puolikas appelsiini
3 cl agricole-rommia (esim. martiniquelaista)
1½ cl Bénédictine-likööriä

1½ cl makeaa madeiraa (esim. Blandy's Santa Luzia)

1½ cl passionhedelmäsiirappia

Pese hedelmät hyvin. Lohko sitruunanpuolikas ja survo lohkoja murskaimella shakerin pohjalla, kunnes olet saanut niistä kaiken mehun irti. Lisää lohkottu appelsiininpuolikas ja survo se samalla tavoin. Lisää loput ainekset ja ravista huolella jääpalojen kera. Kaada juoma tiheän siivilän läpi lyhytjalkaiseen viinilasiin; helpointa on siivilöidä se ensin suurempaan astiaan ja kaataa vasta sitten lasiin.
Alkuperäinen ideani oli käyttää tässä skotlantilaista Drambuie-likööriä, jota minulla mukamas piti kaapissani oleman, mutta havaitsin muistini pettäneen. Sen jälkeen tein joitakin kokeiluja hunajavedellä, kunnes hoksasin, että minullahan on kyllä lähes täysi pullo toista hunaja-yrttilikööriä, ranskalaista Bénédictineä. Drambuieakin sopii kaikin mokomin kokeilla, vaikka se viskipohjaisena onkin hieman eriluonteinen – uskoisin senkin toimivan tässä vallan hyvin. Molempia liköörejä saa Alkosta, kuten myös Santa Luzia -madeiraa.

Alun perin tarkoituksenani oli myös, että juomaan tulisi pelkkää sitruunaa, mutta lopputulos oli silloin niin hapan, ettei muilla aineksilla ollut siinä juuri minkäänlaista roolia. Lopullinen versio on luonteeltaan edelleen selvästi hapan, mutta makeampi appelsiini tasoittaa happamuutta sen verran, että muutkin maut saavat tilaa. Madeiralla ponchan valmistukseen käytetään perinteistä murskainta, joka tunnetaan nimellä mexelote tai caralhinho, mutta tämä minun versioni taitaa olla jo muutenkin niin kerettiläinen, että työvälineen oikeaoppisuudesta tuskin kannattaa niuhottaa. Olennaista on, että hedelmät murskataan kuorineen – kuorista irtoaa aromeja, joita pelkässä mehussa, tuorepuristetussakaan, ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti