torstai 21. joulukuuta 2017

Ja me toivotamm'

Ehdin kuin ehdinkin kehitellä vielä yhden uuden reseptin tälle vuodelle! Ja vieläpä hyvissä ajoin ennen joulua. Tästä piti alkujaan tulla jokseenkin suoraviivainen, glögitiivisteellä makeutettu Daiquiri-johdannainen, mutta en sitten suostunutkaan päästämään itseäni niin helpolla. Aloitin yhdellä ylimääräisellä ainesosalla, mutta sehän ei tietenkään riittänyt, vaan tarvittiin vielä toinen ja kolmaskin – sekä aika monta koe-erää ja palautekierrosta – ennen kuin lopputulos oli kaikin puolin tasapainossa. Pidemmittä puheitta, tässä tulee Tikiloikan jouludrinkki vuosimallia 2017:
Rednose
1½ cl limemehua
1 cl makeutettua karpalomehua

3 cl puolitummaa puertoricolaista rommia (tai vastaavaa)
2 cl sloe gin -likööriä

2 cl glögitiivistettä (Marli Perinteinen)
1 cl kanelisiirappia

Kaada kaikki ainekset shakeriin ja ravista hyvin jääpalojen kera. Siivilöi cocktaillasiin.
Sloe gin on englantilainen ginipohjainen likööri, joka saa makunsa oratuomen (englanniksi blackthorn tai sloe) marjoista. Sellaisenaan nautittuna se on Britanniassa perinteinen talvipäivien lämmike ja siten temaattisesti mitä sopivin joulucocktailin komponentti – eikä syvänpunainen värikään toki haitaksi ole. Briteissä on nähtävästi myös verrattain yleistä, että sloe gin tehdään itse, mutta koska oratuomi ei Suomen leveyksillä menesty, meilläpäin on tyydyttävä kaupallisiin tuotteisiin. Käytin tässä verkkokaupasta tilaamaani Plymouth Sloe Giniä, mutta Alkossakin on nykyään tarjolla jopa pari eri vaihtoehtoa, Hayman's ja Ableforth's. Karpalomehuksi sopii jokin 20–30 prosenttia karpalotäysmehua sisältävä, vaikkapa Rainbow tai Pirkka.

Onnellista ja hyvää joulua itse kullekin säädylle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti