maanantai 31. toukokuuta 2021

Kuukauden kulaus: Canada, eh?

Mikä? Blood Orange & Hibiscus Sour. Collective Arts Brewing, Kanada. Alk. 5,8%, 10 EBU.
Missä? Alko, tilausvalikoima.

Kanadalla ei ole mennyt kovin kaksisesti jääkiekon MM-kisoissa, eikä vaahteranlehtimaata oluistaankaan juuri tunneta ainakaan meilläpäin. Ehkä on aika korjata asia? Hamiltonin kaupungissa Ontarion provinssissa pitää majaansa Collective Arts -panimo, jonka erikoisuus on yhteistyö taiteilijoiden kanssa: oluiden etiketit ovat kirjaimellisesti taideteoksia. Alkon valikoimissa taidepanimon tuotteita on peräti tusinan verran, joista otin testiin kaksi proosallisesti nimettyä hedelmäsouria. Näistä ensimmäinen on Blood Orange & Hibiscus Sour, jonka kauniin punainen väri tuo mieleen – niin, veriappelsiinimehun, joskin hieman vedellä jatketun. Sitruksinen on tuoksukin, hibiskuksesta en osaa sanoa kun en oikeastaan tiedä, mitä etsiä.

Maku jatkaa samalla linjalla, se on mehukkaan veriappelsiininen, ja oluessa onkin mukana veriappelsiinia sekä pyreenä että tiivisteenä. Happamuus on sopivalla tasolla, mutta maku jää kuitenkin jotenkin hieman ohueksi. Ehkä vähän tuhdimpi mallasrunko olisi paikallaan? Pidän kuitenkin siitä, miten selkeälinjainen oluesta on tehty: veriappelsiini näyttelee pääosaa ja pääsee siinä roolissa kunnolla oikeuksiinsa.

Mikä? Pomegranate & Grapefuit Sour. Collective Arts Brewing. Alk. 5,6%, 10 EBU.
Missä? Alko, tilausvalikoima.

Tässä toisessa sourissa on sitten mausteena granaattiomenaa ja greippiä. Väri on punertava, mutta ei niin voimakkaan punainen kuin veriappelsiinioluella vaan pikemminkin persikanvärinen. Tuoksukaan ei ole niin vahva, granaattiomena löytyy kun tietää sen olevan siellä, mutta ilman sitä tietoa hedelmä luultavasti jäisi minulta tunnistamatta. Happamuuden puolesta olut tuntuu kirpakammalta kuin kaverinsa, mutta muuten maku on vähän pliisumman oloinen eikä niin runsaan hedelmäinen. Toisaalta tässä on mukavana lisänä jonkin verran viljaisuutta, kenties kaurahiutaleiden peruina.

Kelpo soureja ovat molemmat, selvästikään kaikki Pohjois-Amerikan craft-panimokulttuuri ei ole pesiytynyt etelänaapuriin. Voittajaksi näistä selviytyy Blood Orange & Hibiscus, mutta aivan erityisesti haluaisin kyllä päästä maistamaan Mai Tai Souria!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti