sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Satsuman satoa

Satsuman satokauden alkaminen on Tikiloikan huushollissa normaalistikin odotettu tapaus, mutta tänä syksynä se noteerattiin vielä tavallista suuremmalla innolla. Miksikö? No, tietenkin drinkkien takia! Satsumaan tai muihin mandariini-nimikkeen alle niputettaviin pikkusitruksiin tosin ei yleensä cocktailresepteissä törmää – syytä en osaa sanoa, mehuahan niistä kyllä voi puristaa siinä missä muistakin sitruksista, ja ainakin satsuman maku on ihan omanlaisensa eikä esimerkiksi appelsiinilla korvattavissa. Oli miten oli, reseptien puute on yksinomaan positiivinen ongelma, koska sehän tarkoittaa sitä, että saan olla pioneeri ja keksiä sellaisen itse!

Rehellisyyden nimissä on todettava, etten varmastikaan ole ensimmäinen, joka on keksinyt käyttää satsumamehua cocktailin raaka-aineena. En kuitenkaan etsinyt netistä muiden kehittämiä reseptejä; sen sijaan hain inspiraatiota tikijuomien ohella kahdesta klassisesta tequiladrinkistä, Margaritasta ja Tequila Sunrisesta. Näin syntyi ikioman satsumadrinkkini ensimmäinen versio, johon tuli mehun lisäksi jamaikalaista rommia, tequilaa, triple seciä ja grenadiinia. Varauksetonta suosiota se ei saavuttanut, vaan kahden hengen vahvuisesta testiryhmästä peräti puolet tuomitsi sen maistuvan liian viinaiselta. Niinpä kokeilut jatkuivat, kunnes erinäisten mutaatioiden kautta resepti muotoutui lopulta seuraavanlaiseksi:
Tahitian Sunset
6 cl satsumamehua (2 pienehköä satsumaa puristettuna)
2 cl greippimehua
3 cl puolitummaa jamaikalaista rommia
1 cl tequilaa
¾ cl oranssia Curaçao-likööriä
¾ cl maustepippurilikööriä
1½ cl sokerisiirappia
½ cl grenadiinia

Ravista jääpalojen kera ja siivilöi cocktaillasiin.

Ainesten joukosta on syytä nostaa esiin eräs, johon emme ole blogissa aiemmin törmänneet: maustepippurilikööri. Tämä alkujaan jamaikalainen aromaattinen likööri maistuu paitsi sellaisenaan, myös monenlaisissa drinkeissä lempeän mausteisuuden tuojana. Maun puolesta olisin saattanut käyttää sitä tässä enemmänkin, mutta päädyin kompromissiin saadakseni cocktailille haluamani värin (likööri on hyvin tummaa). Verkkokaupoista sitä kannattaa etsiä hakusanalla "pimento" tai "allspice"; ainakin Bitter Truth Pimento Dramia myydään useissa kaupoissa, joista itse olen juomia tilannut. Beachbum Berryn suosittelema St. Elizabeth Allspice Dram on harvinaisempi, muttei sekään mitenkään mahdoton löytää.

Jos viitseliäisyyttä löytyy, liköörin voi tehdä myös itse, ja tämä Matthew "Kuku Ahu" Thatcherin resepti onkin niin hyvä ja riittoisa, ettei kaupallisille tuotteille ole välttämättä mitään tarvetta. Aloita murskaamalla n. 0,6 dl kokonaisia maustepippureita ja jauhamalla niitä, kunnes ne muistuttavat koostumukseltaan jauhettua kahvia. Pane kattilaan pippurit sekä n. 2,4 dl vaaleaa rommia (esim. Bacardi Carta Blanca), kiehauta, katkaise lämpö ja hämmennä. Kaada näin hauduttamasi "tee" pippureineen päivineen tyhjään 0,7 litran vetoiseen (rommi)pulloon ja lisää samaa vaaleaa rommia sen verran, että pullosta jää neljäsosa tyhjäksi. Sulje pullo ja anna rommin maustua ainakin kahden viikon ajan ravistellen pulloa päivittäin. Tämän jälkeen suodata rommista pois kaikki kiinteä aines. Keitä siirappi, johon tulee 1:2-suhteessa vettä ja ruskeaa sokeria, ja tee likööri sekoittamalla tätä siirappia ja maustettua rommia 1:1-suhteessa. Pullota likööri ja anna sen olla aloillaan vielä ainakin kuukauden verran ennen käyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti