lauantai 11. elokuuta 2018

Ti-ta-nic

Selailin taas Greg Easterin kirjaa löytääkseni kokeiltavaksi reseptejä, joiden toteuttamiseen ei tarvita blenderiä. Moniin niistä valitettavasti tarvitaan aineksia, joita en viitsisi tänne Dublinin-asuntooni hankkia tilanpuutteen ja vähäisen tarpeen vuoksi, mutta onneksi poikkeuksiakin on, kuten vaikkapa tämä Titanicin kapteenin Edward J. Smithin mukaan nimetty drinkki:

Captain Smith
6 cl jamaikalaista rommia (Appleton Special)
2 cl tummaa kuubalaista rommia (Havana Club Añejo 7 Años)
1 cl sitruunamehua
1 cl limemehua
1 cl passionhedelmäsiirappia
1 cl vaahterasiirappia

Kaada ainekset shakeriin, ravista jäiden kera ja siivilöi cocktaillasiin.

Resepti on peräisin kirjan kuudennesta luvusta, jossa Easter esittelee Johnny-isänsä eteläisen Tyynenmeren saarilla pyörittämissä improvisoiduissa baareissa tarjoiltuja juomia, tai ehkä pikemminkin hänen omia tulkintojaan niistä. Captain Smithin tapauksessa poika-Easterin käsialaa on ainakin tarjoilutapa, alkujaan drinkki on kuulemma tarjoiltu teeman mukaisesti jäiden kera ja pienellä muovisella pelastusveneellä koristeltuna. Kirjailija myös suosittelee lisäämään 3–5 tippaa appelsiinibittersiä, mutta itse päätin pärjätä tällä kertaa ilman.

Drinkin makua Easter luonnehtii "herkulliseksi ja nostalgiseksi" ja jatkaa, että lukija todennäköisesti ei ymmärrä, mitä hän tarkoittaa nostalgisella, ennen kuin on itse kokeillut. No, kokeilun jälkeenkään en ole asiasta oikein varma, mutta maku on joka tapauksessa oikein hyvä, ja vahvasti perusasioiden äärellähän tässä ollaan: on hapanta sitrusta, on makeaa siirappia sen vastapainoksi, ja ennen kaikkea on laadukkaita rommeja, joiden ominaisuuksia ei paineta piiloon liialla laimentamisella. Ehkäpä juuri se on sitten sitä nostalgiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti