maanantai 31. joulukuuta 2018

Kuukauden kulaus: Saisonia englantilaisittain kaverien kesken

Mikä? Matariki New Zealand Saison. Fuller's / Marble Brewery, Britannia. Alk. 5,8%, 32 EBU.
Missä? Alko, tilausvalikoima.

Perinteikäs lontoolaispanimo Fuller's tunnetaan muun muassa London Pride- ja ESB-aleistaan. Viime vuonna lanseeratussa Fuller's & Friends -projektissa Fuller's on tehnyt oluita yhteistyössä kuuden pienemmän englantilaisen panimon kanssa, ja projektin tuloksena syntyneitä juomia on saatavilla Alkosta. Vuoden viimeinen kuukauden kulaus on yksi näistä, manchesterilaisen Marble-panimon kanssa yhteistuumin luotu, viittä viljaa ja neljää uusiseelantilaista humalaa sisältävä Matariki-saison.

Olut on hieman samea ja vaaleahkon keltainen, jotain oljen ja kullan välimaastosta. Tuoksu on raikas ja rehevä, ja siinä on hienoisia vehnäolutmaisia ja jopa sahtimaisia sävyjä, mikä ehkä selittyy ainakin osaltaan sillä, että käytettyjen viljojen joukossa on niin vehnää kuin ruistakin. Maku on pirtsakan poreileva ja hapokas sekä miellyttävän katkeroinen, mutta myös jotenkin hitusen vaisu ja tunkkainen, olisin toivonut enemmän humalten aromia muiden elementtien rinnalle. Oikein mielenkiintoinen ja ennen kaikkea juotava olut joka tapauksessa, maistuisi varmasti etenkin kesäaikaan.

Tässä oli Tikiloikan vuosi 2018. Päivitystahti on viime aikoina erinäisistä syistä supistunut pariin-kolmeen postaukseen kuukaudessa, enkä voi luvata että se siitä välittömässä lähitulevaisuudessa merkittävästi nousisi, mutta lopettamista en suinkaan suunnittele – tikin ihmeellisessä maailmassa on vielä paljon tutkittavaa jäljellä. Onnea ja manuia vuodelle 2019!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti