keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Born to rum

Innostuin juhannusviikonloppuna pitkästä aikaa etsiskelemään Beachbum Berryn kirjasta jotain uutta reseptiä kokeiltavaksi, ja löysinkin hellesäihin oikein mainiosti istuvan jäähilejuoman. Itse asiassa olen tainnut jo hyvän aikaa sitten päättää kokeilla tätä, päätellen siitä että minulla oli valmiiksi kaapissa kaikki tarvittavat ainekset – mukaan lukien karhunvatukkalikööri, johon harvemmin tikidrinkeissä törmää – mutta syystä tai toisesta en ole sitä tehnyt, tai jos olenkin niin en ole siitä blogiin mitään kirjoittanut. On siis korkea aika korjata asia!
Rum Runner
5 cl limemehua
3 cl karhunvatukkalikööriä
3 cl banaanilikööriä
2 cl grenadiinia
2½ cl overproof-rommia

Pane blenderiin pussillinen jääpaloja ja lisää muut ainekset. Blendaa tasaiseksi ja kaada tuoppiin.
Kirjan mukainen resepti speksaa sangen kummallisia mittoja, kuten "7/8 unssia", joten olen vähän suoraviivaistanut ohjetta pyöristämällä määriä ylöspäin mittaamisen helpottamiseksi. Toisaalta jäitä kehotetaan varsin epämääräisesti laittamaan blenderin kannu puolilleen – ei sanaakaan siitä, minkä kokoinen blenderi mahtaisi olla kyseessä. Jonkinlaista osviittaa antoi kuitenkin se, että suositeltu tarjoiluastia on "pint glass", ja maunkin puolesta yksi jääpalapussillinen jäitä tuotti hyvän lopputuloksen.

Berryn kertoman syntytarinan mukaan drinkki on peräisin vuodelta 1972, Florida Keys -saarilta, Holiday Isle Resort -hotellista (nyk. Postcard Inn). Kuulemma siihen aikaan hotellin asiakkaat saivat sekoitella omat juomansa baaritiskin päälle jätetyistä pulloista, ja muuan "Tiki John" Ebert sai käsillä olleista aineksista aikaiseksi tällaisen luomuksen. Lienee turvallista olettaa, ettei Tiki John ole ainakaan heti kättelyssä lähtenyt mittailemaan liköörejä kahdeksasosaunssin tarkkuudella, mutta baari on joka tapauksessa edelleen olemassa ja Rum Runner on sen signature-drinkki, joten sinne vain Floridan-kävijät testaamaan tätä klassikkococktailia sen alkulähteillä – siis sitten joskus kun rapakon taakse matkustaminen on taas jollain lailla suotavaa.

Aineksista suomalaisittain vaikeimmin hankittava on ehkä hieman yllättäen karhunvatukkalikööri; oman Bols Blackberryni olen kaiketi tilannut verkosta, koska Alkon valikoimasta sitä ei löydy. Lähin vastine taitaa olla Chambord Black Raspberry, josta en osaa sanoa muuta kuin että jos sitä raaskii tähän tuhlata, lopputulos tuskin on huono. Overproof-rommejakaan ei Alkossa ole kuin yksi, Plantation O.F.T.D., mutta aiemmin maistamieni Plantation-sarjan rommien perusteella uskallan väittää, että laatutuote on kyseessä, eikä se varmasti ainakaan itse käyttämälleni Bacardi 151:lle häviä – kokeilemisen arvoinen muissakin erityisväkevää rommia kysyvissä cocktaileissa, kuten vaikkapa legendaarisessa Zombiessa. Grenadiini kannattaa tähän juomaan (ja miksipä ei muutenkin) keittää itse granaattiomenatäysmehusta ja sokerista, se pääsee tässä hyvin oikeuksiinsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti