Mai Taita käsittelevän juttuni yhteydessä kirjoitin muutaman sanan Curaçao-likööristä ja sen korvaamisesta muilla samantyyppisillä likööreillä. Tässä kirjoituksessa yritän tuoda hieman lisää selvyyttä siihen, mitä erilaisia appelsiiniliköörejä on olemassa ja kuinka ne eroavat toisistaan.
Hapanappelsiinipuun (Citrus aurantium) hedelmiä. (Lähde: pixabay.) |
Koukataanpa tässä välissä historian kautta. Curaçao-liköörin nimi tulee Alankomaiden kuningaskuntaan kuuluvasta Curaçaon saaresta eteläisellä Karibianmerellä lähellä Venezuelan rannikkoa. Alkuperäinen Curaçao-likööri tehtiin saarella kasvavista laraha-hedelmistä, jotka ovat samaa lajia mutta eri alalajia kuin meille tuttu pomeranssi. Triple secin nimi puolestaan ilmeisesti viittaa alkujaan kolminkertaiseen tislaukseen, mutta kummallakaan näistä seikoista ei välttämättä ole mitään tekemistä sen kanssa, kuinka näillä nimillä kulkevat liköörit nykyisin tehdään. Curaçaolla toimiva Senior & Co. tosin ylpeänä julistaa likööriensä olevan "Genuine Curaçao" ja saavan makunsa nimenomaan laraha-appelsiineista.
Täsmällisten ja kattavien määritelmien etsiminen eri liköörityypeille saattaa olla tuhoon tuomittu yritys, mutta onneksi määritelmillä ei ole varsinaisesti väliäkään, sillä yleensähän pullon kyljestä voi lukea, minkätyyppistä juomaa se sisältää. (Joissakin pulloissa tosin lukee sekä triple sec että Curaçao, mikä ei tietenkään ole omiaan lievittämään aiheeseen liittyvää hämmennystä.) Triple secin hankinta ei suomalaisellekaan kuluttajalle ole mikään ongelma – Alkon valikoimista löytyy sekä Bolsin että DeKuyperin versiot – mutta kuten jo aiemmin on tullut todetuksi, muun kuin sinisen Curaçaon suhteen tilanne on hankalampi. Ei siis olisi laisinkaan pahitteeksi laatia muutama nyrkkisääntö, joiden avulla voi valita passelin korvikkeen, jos juuri oikeanlaista raaka-ainetta ei ole saatavilla.
Sikäli kuin mitään yleistyksiä on mahdollista tehdä, käsittääkseni triple secit ovat kirkkaita ja neutraaliin alkoholipohjaan tehtyjä, kun taas Curaçaot ovat värillisiä ja brandy- tai rommipohjaisia. Alkoholipohja tietenkin vaikuttaa osaltaan liköörin makuun, joten ei kannata yrittää fuskata sekoittamalla triple seciin elintarvikeväriä. Alkon myymistä appelsiinilikööreistä Cointreau olisi näin ollen triple sec ja Grand Marnier puolestaan Curaçao, joten jälkimmäistä voisi käyttää esimerkiksi Mai Tain vaatiman oranssin Curaçaon korvikkeena, joskaan ihan halpaa lystiä se ei toki ole. Toinen mielenkiintoinen vaihtoehto on Cointreau Noir, joka on liköörin ja konjakin sekoitus. Toiseen suuntaan sama ei kuitenkaan päde, vaan jos cocktailreseptissä mainitaan nimeltä Cointreau tai Grand Marnier, yleisesti hyväksytty viisaus neuvoo, että sitä ei tulisi korvata geneerisemmällä tuotteella.
Jotta postaus ei menisi ihan pelkäksi teoriaksi, tässäpä drinkki, johon tarvittavia viinaksia ei tarvitse metsästää Alkoa kauempaa ja joka näyttää jokseenkin yhtä härskiltä kuin kuulostaakin:
Ohje on kotoisin Dean Shortin Pago Pago -ravintolasta Tucsonista. Short, josta Beachbum Berry käyttää luonnehdintaa "Tiki Kahuna of Arizona", pyöritti kaikkiaan kolmea ravintolaa Tucsonissa ja vielä yhtä Phoenixissa; aiemmin kohtaamamme Strip and Go Naked oli niiden kaikkien listalla.
Curaçaon vaakunassa on kuvattuna laraha-puu. (Lähde: Wikimedia Commons, tekijä: Пакко. Julkaistu lisenssillä CC BY-SA 3.0.) |
Sikäli kuin mitään yleistyksiä on mahdollista tehdä, käsittääkseni triple secit ovat kirkkaita ja neutraaliin alkoholipohjaan tehtyjä, kun taas Curaçaot ovat värillisiä ja brandy- tai rommipohjaisia. Alkoholipohja tietenkin vaikuttaa osaltaan liköörin makuun, joten ei kannata yrittää fuskata sekoittamalla triple seciin elintarvikeväriä. Alkon myymistä appelsiinilikööreistä Cointreau olisi näin ollen triple sec ja Grand Marnier puolestaan Curaçao, joten jälkimmäistä voisi käyttää esimerkiksi Mai Tain vaatiman oranssin Curaçaon korvikkeena, joskaan ihan halpaa lystiä se ei toki ole. Toinen mielenkiintoinen vaihtoehto on Cointreau Noir, joka on liköörin ja konjakin sekoitus. Toiseen suuntaan sama ei kuitenkaan päde, vaan jos cocktailreseptissä mainitaan nimeltä Cointreau tai Grand Marnier, yleisesti hyväksytty viisaus neuvoo, että sitä ei tulisi korvata geneerisemmällä tuotteella.
Jotta postaus ei menisi ihan pelkäksi teoriaksi, tässäpä drinkki, johon tarvittavia viinaksia ei tarvitse metsästää Alkoa kauempaa ja joka näyttää jokseenkin yhtä härskiltä kuin kuulostaakin:
Vicious Virgin #2
2¼ cl limemehua
4½ cl greippimehua
1½ cl orgeat-siirappia
¾ cl sinistä Curaçao-likööriä
2¼ cl vaaleaa puertoricolaista rommia (tai vastaavaa)
2¼ cl tequilaa
Ravista jääpalojen kera ja siivilöi cocktaillasiin.
Ohje on kotoisin Dean Shortin Pago Pago -ravintolasta Tucsonista. Short, josta Beachbum Berry käyttää luonnehdintaa "Tiki Kahuna of Arizona", pyöritti kaikkiaan kolmea ravintolaa Tucsonissa ja vielä yhtä Phoenixissa; aiemmin kohtaamamme Strip and Go Naked oli niiden kaikkien listalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti