sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Keep calm and curry on

Tämänkertaisen drinkin tarina on hieman epätavallinen: se sai alkunsa siitä, kun söin kerran lounaaksi broileria mango-currykastikkeen kera ja tulin pohtineeksi, voisiko sama makuyhdistelmä toimia myös cocktailissa. (Mango ja curry siis, ei broileri.) Curry vei ajatukseni Intiaan, josta puolestaan tuli mieleeni Bombay Sapphire -gini, ja niinpä reseptin ensimmäinen versio syntyi eräänlaisen vapaan assosiaation seurauksena. Ensimmäistä versiota ei kuitenkaan tarvinnut pitkään maistella sen toteamiseksi, että curry ei todellakaan toimi drinkin mausteena, tai jos toimiikin, se vaatii jotain korkeamman tason taikuutta, johon minua ei ole vihitty. Niinpä päädyin hakemaan sekoitukseeni mausteisuutta perinteisemmin makusiirapeista ja likööreistä, tähän malliin:
Yellow Fever
4 cl puolitummaa puertoricolaista rommia (tai vastaavaa)
2 cl giniä
1 cl maustepippurilikööriä
3 cl limemehua
1½ cl kanelisiirappia
1½ cl inkiväärisiirappia
6 cl mangososetta (Bonne)
n. 1,2 dl jäämurskaa

Blendaa aineksia suurella nopeudella n. 10 sekuntia ja kaada siivilöimättä korkeaan lasiin. Koristele mangolohkolla.

Curry tästä ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen, mutta mausteiden yhdistelmä on joka tapauksessa mielestäni oikein toimiva. Giniksi sopii Bombay Sapphire tai jokin muu London dry -tyyppinen (esim. Beefeater tai Gordon's), mutta jos olet valmis törsäämään hieman enemmän, suosittelen kokeilemaan Kyrö Distillery Companyn Napue-giniä, jonka kardemummainen olemus täydentää juoman makupalettia hienosti. Napuesta tehty gin & tonic on sitä paitsi vertaansa vailla, kuten International Wine & Spirit Competitionissakin toissavuonna todettiin.

Inkiväärisiirappiin emme olekaan tainneet vielä tämän blogin puitteissa törmätä. Mainion reseptin kotitekoiselle siirapille tarjoaa jälleen kerran Beachbum Berry Remixed: Leikkaa 5–6 sentin mittainen pala tuoretta inkivääriä ohuiksi viipaleiksi ja pane ne kattilaan. Lisää 2½ dl sokeria ja saman verran vettä. Kuumenna kiehuvaksi, hämmennä kunnes sokeri on liuennut. Kun neste kiehuu, vähennä lämpöä, peitä kattila kannella ja anna hautua pari minuuttia. Ota kattila liedeltä ja jätä se aloilleen vielä ainakin kahdeksi tunniksi. Siivilöi ja pullota, lisää hieman alkoholia säilyvyyden parantamiseksi. Säilytä jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti