sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Twist and shout

Eräs yleisimmistä drinkkien koristelutekniikoista on sitruksenkuorisuikale eli twist. Perusidea on mitä yksinkertaisin: leikkaa hedelmän pintakerrosta terävällä veitsellä niin, että ulkopinnan ja hedelmälihan välistä valkoista kerrosta tulee mukaan mahdollisimman vähän, trimmaa suikale haluamaasi muotoon ja pudota se valmiiseen drinkkiin. Twist voi kuitenkin tuoda drinkkiin muutakin kuin esteettistä lisäarvoa, kuten tämä Serious Eatsin artikkeli kertoo: jos hedelmäsi on tuore, voit puristaa kuoresta juomaasi tilkan aromaattista sitrusöljyä. Kun perustekniikka on hallussa, voit myös kokeilla näyttävämmin muotoiltuja twistejä, esimerkiksi tähän tapaan.

Myös monet muut perinteiset koristeet, kuten sitruslohkot ja -viipaleet sekä mintunoksat, vaikuttavat juoman nauttijaan paitsi silmien, myös nenän kautta, mutta se teoriasta. Mihin tätä voi soveltaa? Klassinen Martini sitruunatwistillä ei voi mennä kovin pahasti vikaan, mutta jos mielesi tekee jotain trooppisempaa, kokeile tätä kuubalaista cocktailia, joka sekin sisältää vermuttia:
La Florida Cocktail
3 cl limemehua
1½ cl makeaa punaista vermuttia (esim. Antica Formula)
¾ cl kirkasta kaakaolikööriä (esim. Bols Cacao White)
1 tl oranssia Cura
çao-likööriä
1 tl grenadiinia
3 cl vaaleaa puertoricolaista rommia (tai vastaavaa)

Ravista jääpalojen kera ja siivilöi samppanjamaljaan (tai cocktaillasiin, kuten kuvassa). Koristele appelsiininkuorisuikaleella.
Jos kaapissasi on vain ruskeaa kaakaolikööriä, se sopii tähän maun puolesta aivan yhtä hyvin, joskin aiheuttaa mahdollisesti pienen kosmeettisen haitan. Juoman keksi Kuuban cocktailkuninkaana tunnettu Constantino Ribalaigua Vert havannalaisessa Floridita-baarissa, jossa mm. Ernest Hemingway siemaili Daiquirejaan. Toinen tunnettu asiakas oli vanha tuttumme Trader Vic, jonka kehittämä Tortuga on vermutteineen ja kaakaolikööreineen ilmeinen La Florida Cocktailin henkinen perillinen:
Tortuga
1½ cl appelsiinimehua

1½ cl limemehua

1½ cl sitruunamehua

1½ cl
oranssia Curaçao-likööriä
¾ cl grenadiinia
3 cl makeaa punaista vermuttia
3 cl Lemon Hart 151 -rommia
2¼ cl Bacardi 151 -rommia

Ravista jääpalojen kera ja siivilöi jäämurskalla täytettyyn pilsnerilasiin. Koristele limelohkolla.
Tähänkään drinkkiin ei kaapistani löytynyt ohjeenmukaista lasia, joten käytin pilsnerilasin sijaan geneerisempää kartion mallista korkeaa lasia. Ei se niin tarkkaa ole! Muista kuitenkin nauttia varovasti – juoma sisältää melkein kuusi senttiä overproof-rommia, joten siinä on melkoisesti potkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti