maanantai 22. elokuuta 2016

What's your poison?

Viikko sitten dissektoimamme Mai Tain vaatimat rommit ja Curaçao-likööri eivät harmi kyllä ole kaikkein helpoimmin hankittavia: suomalaisen kotibaarimestarin vaihtoehdot ovat lähteä matkoille, tilata verkosta tai tyytyä soveltuvuudeltaan enemmän tai vähemmän epäilyttäviin korvaaviin tuotteisiin. Jos ehdit jo keitellä itsellesi satsin orgeat-siirappia ja palat halusta päästä käyttämään sitä, kokeilepa verkkokaupan pakettia odotellessasi tätä toista Trader Vicin klassikkoa:
Scorpion Bowl
18 cl appelsiinimehua
12 cl sitruunamehua
4½ cl orgeat-siirappia
18 cl vaaleaa puertoricolaista rommia (tai vastaavaa, esim. Havana Club)
3 cl brandyä
n. 4,8 dl jäämurskaa

Pane kaikki ainekset blenderiin ja sekoita 10 sekuntia. Kaada siivilöimättä korkeisiin laseihin ja lisää jäitä.
Brandyn määrä reseptissä saattaa kuulostaa pieneltä muiden ainesten määriin verrattuna, mutta sen maku nousee lopputuloksessa yllättävän selvästi esiin, joten aivan mitä tahansa brenkkua juomaan ei kannata sotkea. Suurta ongelmaa brandyn valinnasta ei kuitenkaan tarvitse tehdä, kunhan nyt löytää jonkin sellaisen, joka itselle maistuu. Alkon valikoimasta löytyy sopivia vaihtoehtoja parinkympin molemmin puolin; itse pidän runsaan hedelmäisistä espanjalaisista brandyistä, joista minulla on kaapissani yleensä pullo Torres 10 Gran Reservaa. Jos haluat suosia kotimaista, kokeile Jaloviina Extraa, joka sekin mielestäni toimii tikidrinkeissä oikein hyvin.

Scorpionista riittää juotavaa 3–4 janoiselle (tai kahdelle hyvin janoiselle). Se on siis tarkoitettu jaettavaksi pöytäseurueen kesken, ja alkujaan se on tuotu pöytään erityisessä tikikulhossa pitkien pillien kera, gardeniankukalla koristeltuna. Näin se ilmeisesti tarjoillaan Trader Vic's -ravintoloissa vielä nykyäänkin, mutta koska tikikulhoja on markkinoilla niukanlaisesti, kotioloissa lienee aivan hyväksyttävää, että jokainen juo omasta lasistaan. Mielikuvituksen käyttäminen on tietenkin aina suotavaa, kun tikicocktaileista on kyse, joten jos haluat drinkille näyttävämmän tarjoiluastian, joka kunnioittaa sen alkuperäistä yhteisöllistä henkeä, mikään ei estä kaatamasta sitä vaikkapa Aalto-maljakkoon.

Etenkin ennen Mai Taita Scorpion oli yksi Trader Vicin tunnetuimmista luomuksista, ja toisin kuin Mai Tain tapauksessa, Scorpionin kohdalla isyyskysymyksestä ei liene missään vaiheessa ollut varteenotettavaa kiistaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Scorpionistakin olisi olemassa useita eri versioita; alla vertailun vuoksi Luau-ravintolan näkemys:
Luau Scorpion
6 cl appelsiinimehua
3 cl limemehua
3 cl sokerisiirappia
6 cl puolitummaa puertoricolaista rommia (tai vastaavaa)
6 cl giniä
3 cl brandyä
2¼ cl orgeat-siirappia
n. 2,4 dl jäämurskaa

Pane kaikki ainekset blenderiin ja sekoita 5 sekuntia suurella nopeudella. Tarjoile kuten Trader Vicin Scorpion Bowl, juomaa riittää ainakin kahdelle.

Luaun perusti vuonna 1953 filmitähti Lana Turnerin ex-miehenä tunnettu ja itsekin muutamassa elokuvassa näytellyt Stephen Crane. Näyttelijänä Crane ei itsekään pitänyt itseään kovin kaksisena, mutta ravintoloitsijana hän sen sijaan pärjäili varsin mukavasti neljännesvuosisadan ajan; Luaun lisäksi hän loi yhdessä Sheraton-hotellien kanssa Kon-Tiki-ravintolaketjun, jonka tarkoituksena oli ennen kaikkea vastata Hilton-hotellien kanssa yhteistyötä tehneen Trader Vic's -ketjun heittämään haasteeseen. Los Angelesin Beverly Hillsissä toiminut Luau oli Hollywood-väen suosiossa, mutta se kupsahti vuonna 1979, pian sen jälkeen kun Crane oli irtautunut siitä. Cranen itsensä vuoro tuli päivää vaille 69-vuotiaana vuonna 1985, ja saman kohtalon koki lopulta myös Kon-Tiki. Uusi Luau avasi ovensa vuonna 2008 vain parin korttelin päässä alkuperäisestä ja oli niinikään monien julkkisten näyttäytymispaikka – jopa joidenkin sellaisten, jotka olivat nuorempina hengailleet Cranen Luaussa – mutta suosio jäi lyhytikäiseksi, ja jo seuraavana vuonna tämäkin ravintola suljettiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti