sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Kiivimiehen erikoinen

Jatketaanpa vielä toisen drinkin verran tipattomalla linjalla, ainakin melkein. Tämän reseptin kehittelin itse sunnuntai-iltapäivän ratoksi:
Greenhorn Grog
1 kiivihedelmä
3 cl limemehua
3 cl passionhedelmäsiirappia
1 tl sinistä Curaçao-likööriä (tai -siirappia)
n. 1,2 dl jäämurskaa
8 cl kuivaa tai puolikuivaa alkoholitonta omenasiideriä (esim. Stowford Press)

Kuori kiivi ja viipaloi se blenderiin. Lisää muut ainekset siideriä lukuunottamatta ja blendaa tasaiseksi. Kaada siivilöimättä suureen grogilasiin, lisää jäähdytetty siideri ja sekoita varovasti.

Kiivihedelmä valikoitui drinkin pohjaksi tavallaan sattumalta, sillä olin ostanut niitä tarjouksesta isohkon määrän, mutta voimakkaan ja eksoottisen makunsa ansiosta se on myös hyvin luonteva valinta. Lisää terävyyttä juomaan tuo alkoholiton siideri, jonka käyttöä virgin-drinkeissä olin pohtinut jo jonkin aikaa – ainakin käyttämäni englantilainen Stowford Press Low Alcohol kun on ns. alkoholittomaksi alkoholijuomaksi varsin juotavaa, mitä vaikkapa monista alkoholittomista viineistä ei voi sanoa. Täysin alkoholiton vaihtoehto puoliprosenttiselle Stowford Pressille on esimerkiksi Hartwallin Happy Joe Dry Apple Alcohol Free. Koska siideri lisätään vasta lasiin, sen on syytä olla jääkaappikylmää, jotta se ei lämmitä drinkkiä; blenderiin sitä ei hiilihapollisena parane laittaa, jotta se ei ala kuohua.

Resepti osui tällä kertaa poikkeuksellisesti ensiyrittämällä kohdalleen. Koemaistaja, jolle en etukäteen kertonut juoman olevan alkoholiton, kiitteli, että se ei maistu liian viinaiselta, minkä voinee tulkita niin, että se käy ihan cocktailista vaikkei viinaa sisälläkään. Ainoastaan ulkonäkö ei ollut kovin houkutteleva, minkä vuoksi tein pienen kompromissin ja lisäsin lopulliseen versioon vielä tilkkasen sinistä Curaçao-likööriä. Teelusikallinen riittää muuttamaan värin vaaleanvihreäksi, mutta jos et halua drinkkiisi tämänkään vertaa alkoholia, voit korvata liköörin vastaavalla siirapilla; esimerkiksi Modo-merkkistä Curaçao-siirappia voi ostaa ainakin Kokkimanin verkkokaupasta. Curaçaon voi toki jättää poiskin, sillä makuun se ei ratkaisevasti vaikuta, joten haitta on vain kosmeettinen. Jos et kuitenkaan halua tarjota autoileville vieraillesi epämääräisen kellertävää drinkkiä, tippa tai pari sinistä elintarvikeväriä ajanee tarvittaessa saman asian kuin Curaçao.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti