sunnuntai 8. tammikuuta 2017

When life gives you lemons (and mint)

The problem with non-alcoholic drinks is their complete lack of alcohol.
  -Camper English, Alcademics.com

Tipattoman tammikuun hengessä ajattelin paneutua vaihteeksi alkoholittomiin drinkkeihin. Hyvää alkoholitonta cocktailia ei tietenkään synny niin, että jätetään omista suosikkiresepteistä alkoholi pois, aivan kuten hyvää kasvisruokaakaan ei tehdä jättämällä liharuokaresepteistä liha pois. Useimmille cocktaileissa käytettäville alkoholijuomille ei myöskään ole olemassa mielekästä alkoholitonta vastinetta, vaan alkoholittomien drinkkien reseptit on luotava aivan omista lähtökohdistaan. Oikeastaan ihan ensimmäiseksi pitäisikin pohtia sitä, mikä tekee alkoholittomasta juomasta cocktailin, tai "mocktailin" – miten se eroaa vaikkapa mehusta tai smoothiesta?

Oma filosofiani on se, että alkoholittomassakin cocktailissa tulee ensinnäkin olla makeuden vastapainoksi tujaus happamuutta. Toisekseen juoman tulee tarjota makuhermoille jonkinlainen haaste; sen makupaletissa täytyy olla jotain sellaista potkua tai vivahteikkuutta, jota pelkällä mehujen sekoittelulla ei voi saavuttaa. Ensimmäinen ehto on helppo täyttää, mutta toinen ei niinkään – kuinka saada drinkkiin väkevyyttä, kun väkijuomien käyttö on pannassa? Tässä reseptissä ongelma on ratkaistu kahdella tavalla, yrtillä ja katkerolla:
Lemon Mint Squash
4½ cl sitruuna-minttusiirappia
12 cl jääkaappikylmää soodavettä
1 hölsky Angostura bittersiä

Täytä korkea lasi jäämurskalla. Lisää siirappi, soodavesi ja katkero. Sekoita kunnes juoma on kunnolla jäähtynyt. Koristele mintunoksalla.

Resepti on peräisin Beachbum Berry Remixed -kirjasta, johon mocktailreseptejä on koottu peräti viisi erilaista saatesanoilla "autokuskikin ansaitsee jotain hyvää, mutta useimmat alkoholittomat trooppiset drinkit ovat aivan kamalia, joten kokeile mieluummin näitä meidän keksimiämme". Mitä nämä Berryn väheksymät muut drinkit ovat, sitä en tiedä, mutta ehkä minun ei tarvitsekaan, sillä tämä ainakin on oikein hyvä, ei liian makea eikä myöskään liian yksioikoinen. Juoma myös valmistuu helposti ja nopeasti, kunhan siihen tarvittava makusiirappi on tehty etukäteen. Drinkkireseptin pohjana Berry taustajoukkoineen on käyttänyt Gourmet-lehdessä vuonna 1976 julkaistua ohjetta.

Angostura bitters sisältää alkoholia 44,7 prosenttia, joten sen käyttö on tavallaan huiputusta, mutta pikkutilkka ei käytännössä drinkin alkoholipitoisuuteen vaikuta, kun taas maulle se tekee ihmeitä. Varsinainen kruunu on kuitenkin minttu, jota ilman juoma olisi lähinnä glorifioitu (joskin epäilemättä herkullinen) sitruunasooda. Sitruuna-minttusiirappia varten tarvitset 4–5 sitruunaa, ruukun tuoretta minttua, sokeria ja vettä. Mittaa kattilaan n. 2,4 dl tuorepuristettua sitruunamehua, saman verran sokeria, puolet vähemmän vettä, neljän sitruunan raastettu kuori sekä 50 mintunlehteä. Kuumenna seos keskilämmöllä poreilevaksi, hämmennä kuumennuksen alkuvaiheessa kunnes sokeri on liuennut. Ota kattila levyltä ja peitä se kannella. Anna seistä varttitunnin verran, siivilöi ja pullota. Siirappia syntyy tällä ohjeella puolisen litraa.

Säilyvyyden parantamiseksi suosittelen lisäämään tähänkin siirappiin hieman alkoholia, vaikka se hieman nurinkuriselta saattaa kuulostaakin. Senttilitra tai pari vodkaa puolessa litrassa siirappia ei paljon paina, kun yhteen drinkkiin tulee siirappia vain muutama senttilitra, joten juomaa voi huoleti tarjota niin autoilijoille kuin alaikäisillekin. Siirapille kuvittelisi sitä paitsi löytyvän käyttöä myös alkoholillisissa juomissa – kokeile esimerkiksi tehdä Lemon Mint Squashista eräänlainen Mojito-johdannainen lisäämällä hömpsy vaaleaa kuubalaista rommia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti