sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Pitkää päähän

Suomi 100 -juhlavuosi jatkuu! Suunnittelin alun perin, että olisin julkaissut tämän reseptin vapuksi, ja aloin jopa kehitellä sitä hyvissä ajoin, mutta lopulta vappu kuitenkin pääsi yllättämään bloginpitäjän. Äitienpäivää ajatellenkin alkaa olla vähän myöhäistä, joten olkoon tämä nyt sitten vaikkapa lakkiaisdrinkki; juhannukseksi yritän vähän skarpata.

Kyseessä on joka tapauksessa kunnianosoitus suomalaiselle panimojuomien klassikolle, Hartwall Original Long Drinkille eli tuttavallisemmin lonkerolle, joka lanseerattiin Helsingin olympiavuonna 1952 ja on siten itsekin jo kunnioitettavat 65 vuotta vanha. Omaa tikilonkeroani varten hajotin perinteisen lonkeron peruskomponentteihinsa, joiden ajattelin olevan gini, greippi ja pore. Viimeksimainittua päätin lähteä hakemaan juhlavuosituotteesta, Valkia 100 -marjakuohuviinistä, ja makeuttajaksi valitsin suosikkini passionhedelmäsiirapin. Tällaiseksi resepti lopulta muotoutui:
Suction Cup
3 cl suomalaista giniä (esim. Napue)
4 cl greippimehua
3 cl passionhedelmäsiirappia
2–3 hölskyä orange bittersiä
8 cl Valkia-kuohuviiniä

Täytä suuri grogilasi selvästi yli puolilleen jäämurskalla. Lisää gini, mehu, siirappi, katkero ja lopuksi hyvin jäähdytetty kuohuviini. Sekoita varovasti pystysuuntaisella liikkeellä, jotta kerrokset sekoittuvat. Lisää jäitä tarvittaessa.
Orange bitters ei ole välttämätön, mutta korostaa mukavasti greippimehun sitruksisuutta ja ginin yrttisyyttä. Käytin tässä verkkokaupasta tilaamaani Regans'-merkkistä katkeroa, mutta Alkon vakiovalikoimaan kuuluva De Kuyper Original Elixirs Orange Bitters on otaksuttavasti sekin ihan kelpo vaihtoehto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti