sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Kuukauden kulaus / baanalla: Rotorua Rotuaarilla

Mikä? Tuatara Mot Eureka New Zealand Pilsner. Tuatara Brewery, Uusi-Seelanti. Alk. 5,0%, 44 IBU.
Missä? Oluthuone Leskinen, Oulu.

Tuatara Brewery, jonka Sauvinova Single Hop Pale Alesta pidin kovasti, on tehnyt invaasion Ouluun: sen tuotteita on saatavilla ainakin kahdesta täkäläisestä olutkulttuurin sanansaattajasta, perinteisestä Leskisestä sekä uudemmasta tulokkaasta Roosterista. Todennäköisesti en niitä kaikkia ehdi edes maistamaan, mutta älköön ainakaan kukaan sanoko, etten yrittänyt! Muuten, ennen kuin kukaan huomauttaa: tiedän, ettei Tuataran kotipaikka ole Rotorua, mutta en ole koskaan voinut vastustaa hyvää sanaleikkiä, enkä näe mitään syytä aloittaa nyt.

Tuataran tulkinta pils-tyylistä, nimeltään Mot Eureka (sanaleikki sekin – Motueka on uusiseelantilainen paikannimi ja humalalajike), on väriltään vaalean kullankeltainen ja aivan kirkas. Tuoksu on raikas ja todella houkutteleva, siinä on runsaasti hedelmää sekä aavistus makeutta. Maku sen sijaan on mielestäni turhan kuiva ja kaipaisi jonkinlaista pyöreyttä; etenkin jälkimaku on tylyn kitkerä. Noin muuten olut on kyllä mukavan raikas ja sopivan hapokas. Makuprofiili on pilsneriksi sangen erikoinen, todellakin nimenomaan uusiseelantilainen versio eikä mikään keskieurooppalaisen jäljitelmä. Mielenkiintoinen tuttavuus siinä mielessä, mutta rehellisyyden nimissä täytyy kuitenkin sanoa, että mieluummin otan vaikkapa klassisen Pilsner Urquellin.

Mikä? Tuatara Outrigger Pacific Pale Ale. Tuatara Brewery. Alk. 4,5%, 20 IBU.
Missä? Oluthuone Leskinen.

Pullosta nauttimani Outrigger puolestaan on väriltään oljenkeltainen ja kristallinkirkasta Mot Eurekaa hivenen sameampi. Pullon kyljessä luvataan trooppisia hedelmiä, ja niitä kyllä löytyykin sekä tuoksusta että mausta kuin hyvin varustetusta lahjakorista konsanaan. Mot Eurekaan verrattuna Outriggerin maku on selvästi tasapainoisempi, epämiellyttävää kitkeryyttä ei ole edes jälkimaussa. Toki katkeroaineiden määräkin on alle puolet Mot Eurekan lukemasta, ja varovaisen humaloinnin hintana oluen mausta jää puuttumaan intensiteettiä; happo dominoi liikaa. Näin suomalaiseen kontekstiin siirrettynä kesäinen ja helposti juotava Outrigger olisi esimerkiksi hyvinkin mainio saunajuoma, mutta maistelun kannalta Sauvinova oli huomattavasti mielenkiintoisempi tapaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti