maanantai 17. huhtikuuta 2017

Pääsiäisen tähtihetki

Munattomiin drinkkeihin ei kannata tyytyä, etenkään näin pääsiäisen aikaan. Tässäpä siis keväisen kellertävä juoma, jossa on kirjaimellisesti munaa:

Manuia
2½ cl giniä
1
½ cl brandyä
1
½ cl triple seciä
1
½ cl kuivaa valkoviiniä
1
½ cl ananasmehua
1
½ cl appelsiinimehua
1 tl karambolasiirappia

½ munanvalkuaista

Ravista jäämurskan kera ja kaada siivilöimättä korkeaan lasiin.
Resepti on peräisin Greg Easterin kirjan luvusta, joka käsittelee kirjailijan isän keksimiä drinkkejä. Sen nimi tarkoittaa tahitin ja tongan kielillä kippis – erinomaisen hyödyllinen sana siis, jos joskus sattuu sillä suunnalla reissaamaan. Easterin näkemys appelsiinilikööreistä on muuten se, että triple sec on muinoin tarkoittanut mitä tahansa appelsiininkuorella maustettua likööriä, mutta sen merkitys on aikojen saatossa hämärtynyt, ja käytännössä geneerisen triple secin sijaan kannattaa aina käyttää jotain oman mieltymyksen mukaista tasokkaampaa likööriä, kuten Cointreauta, Grand Marnieria tai Harlequinia. Manuian tapauksessa Easter suosittelee korvaamaan triple secin Grand Marnierilla, mutta itse käytin De Kuyperin triple seciä. Valkoviiniksi puolestaan valitsin suosikkini, Spy Valley Rieslingin Uudesta-Seelannista.

Karambola- eli tähtihedelmäsiirappi syntyy Easterin ohjeella helposti näin: Leikkaa hedelmästä päätypalat pois ja viipaloi loppuosa ohuenohuiksi siivuiksi. Pane viipaleet kattilaan ja kaada päälle sen verran sokerisiirappia, että ne peittyvät. Kiehauta keskilämmöllä, vähennä lämpöä ja anna hautua varttitunnin verran. Kun siirappi on jäähtynyt, kaada se purkkiin hedelmineen päivineen ja säilö jääkaappiin. Siirapin maku jatkaa kehittymistään karambolaviipaleiden uiskennellessa siinä, ja niitä voi myös halutessaan onkia purkista drinkkien koristeiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti