keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Chocolate rain

Brian Wilson jäi sitten näkemättä. Lukemieni arvostelujen perusteella keikka meni koko lailla niin kuin ounastelinkin – Wilson ei varsinaisesti elämänsä vedossa ollut, mutta tasokkaan bändin ansiosta paketti pysyi kasassa. Hivenen harmittaa, etten päässyt paikalle, vaikka Kaustisellakin oli kyllä oikein kivaa. Kun vielä sääkin taas muuttui viileäksi ja sateiseksi, niin tuntuu siltä, että nyt tarvitsisi jotain lohduttavaa, ehkäpä jotain... suklaista.

Tiedän jo etukäteen, että tämänkertaisesta drinkistä ei luultavasti tule suurinta hittiäni, sillä olen mahdollisesti ystäväpiirissäni ainoa, joka tykkää kookostäytteisistä Bounty-suklaapatukoista. Eräänä päivänä päähäni pälkähti kokeilla, millaisen cocktailin niistä voisi kehitellä, ja koska olen myös suuri Piña Coladan ystävä, juomaan piti saada muodossa tai toisessa myös ananasta. Siitä puolestaan keksin, että reseptin kehittely tarjoaisi loistavan tilaisuuden kokeilla Stiggins' Fancy -ananasrommia, joka oli kutkutellut mielikuvitustani jo jonkin aikaa.

Stiggins' Fancy (josta Alko käyttää proosallisempaa nimeä Plantation Original Dark Pineapple) on saanut nimensä Charles Dickensin Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit -romaanin viinaanmenevältä kirkonmieheltä, jonka lempijuomaa oli juuri ananasrommi. Tämä moderni tulkinta on tulosta konjakkeja ynnä muita jaloja juomia valmistavaa Maison Ferrandia luotsaavan Alexandre Gabrielin ja cocktailhistorioitsija David Wondrichin yhteistyöstä; samojen herrojen luomus on myös erinomainen Pierre Ferrand Dry Curaçao -likööri, joten ainakin lähtökohdat ovat lupaavat. Rommissa onkin aivan upea aidon ananaksen maku, ja se on mainiota siemailtavaa ihan sellaisenaankin tai muutaman jääpalan kera. Tällaisen drinkin siitä keksaisin:
Chocoladaiquiri
1½ cl limemehua
4½ cl Plantation-ananasrommia
1½ cl tummaa jamaikalaista rommia
1 Bounty-patukka (molemmat palat)
n. 1,2 dl jäämurskaa

Revi tai leikkaa suklaapatukka pienemmiksi palasiksi. Pane kaikki ainekset blenderiin ja blendaa suurella nopeudella tasaiseksi, ainakin 45 sekuntia. Kaada tiheän siivilän läpi cocktaillasiin. Pyörittele ja painele siivilään jäävää massaa lusikalla, jotta saat kaiken nesteen lasiin.
Piña Coladan ohella ilmeinen inspiraation lähde tälle on jälleen Banana Daiquiri; Bounty-patukka korvaa tässä banaanin ja samalla makeuttaa juoman, joten siirappia ei tarvita. Toinen ilmeinen ero on kahden erilaisen rommin käyttäminen – taitaa muuten olla ensimmäinen kerta itse keksimissäni drinkeissä. Pelkällä ananasrommillakin tästä olisi varmaankin tullut ihan hyvä, mutta minusta tuntui siltä, että suklaan täyteläisyys kaipaisi vastapainokseen tilkan jotain hieman tuhdimman makuista rommia. Jos kaivatunsorttista rommia ei satu olemaan käsillä, samantapaisen efektin saavuttamiseksi sen tilalla voi kokeilla brandyä tai Jaloviinaa, mutta se ei mielestäni toimi yhtä hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti