sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Join the green party

Jos et meinaa keksiä, mitä tekisit Boo Loosta ylijääneestä ananaksen hedelmälihasta (paitsi toisen Boo Loon), niin kokeilepa Missionary's Downfallia, joka sekin sisältää tuoretta ananasta ja on yhtä lailla näyttävä, mutta edustaa alkoholipitoisuudeltaan toista ääripäätä. Reseptistä saamme kiittää Don the Beachcomberia sekä hänen ravintoloissaan drinkkejä miksannutta Hank Riddleä, jonka perikunnan kautta ohje päätyi Beachbum Berryn käsiin:
Missionary's Downfall
1½ cl limemehua

1½ cl persikkalikööriä
3 cl hunajavettä
3 cl vaaleaa puertoricolaista rommia (tai vastaavaa)
runsas
½ dl tuoretta ananasta pieninä kuutioina
runsas ½ dl tuoreita mintunlehtiä tiukkaan pakattuna
n. 1,8 dl jäämurskaa

Yhdistä ainekset blenderissä ja blendaa suurella nopeudella 20 sekuntia. Kaada cocktaillaseihin tai samppanjamaljoihin ja koristele mintunoksan kärjellä. Reseptistä tulee kaksi annosta.
Minttua menee yhteen satsiin karkeasti ottaen puoli ruukkua, ja lehtien irrottelu on melkoista nyhertämistä, joten materiaalisten raaka-aineiden ohella drinkki kysyy jonkin verran kärsivällisyyttä. Jos juomakaveri tarjoutuu avuksi, toinen voi huolehtia mintusta ja toinen kaikesta muusta. Juoma on todellakin hyvin mieto – luultavasti miedoin tähän mennessä kohtaamistamme, jos tipattoman tammikuun tarjouksia ei oteta lukuun – joten nopeaa aivokemian muutosta kaipaavien kannattaa hakea sitä jostain muualta, mutta muut saavat tästä komean cocktailin vaikkapa tervetuliaisiksi tai jälkkäriksi. Kaunis väri on vieläpä täysin luonnollista perua, mikä on vihreiden drinkkien kohdalla ainakin jossain määrin poikkeuksellista.

Persikkaliköörin tulisi tässä olla peach brandy -tyyppistä, eli värillistä brandypohjaista likööriä. Tämä on pieni ongelma, sillä toisin kuin yleisemmin cocktaileissa tarvittavaa apricot brandyä, peach brandyä ei aivan joka paikasta saa; Alkon valikoiman kolmesta persikkalikööristä ainoa värillinen on viljaviinapohjainen Koskenkorva Peach. Onneksi hedelmäliköörejä on varsin helppoa ja hauskaa tehdä itse! Olen havainnut toimivaksi LiqueurWebin perusreseptin, jossa yhteen pullolliseen eli seitsemään desilitraan väkevää alkoholia tulee puolisen kiloa hedelmiä tai marjoja sekä kolme desiä sokeria. Hedelmä pannaan pieninä palasina alkoholin kanssa suureen kannelliseen lasipurkkiin, jonka annetaan olla suljettuna kuukauden verran silloin tällöin hölskytellen. Tämän jälkeen likööristä suodatetaan pois kiinteä aines ja se pullotetaan ja sokeroidaan. Makeutetun liköörin annetaan tekeytyä vielä muutaman kuukauden ajan ennen maistamista.

Perusreseptiä voi ja kannattaa varioida oman maun ja mielikuvituksen mukaan. Likööriin voi esimerkiksi käyttää hedelmien ohella erilaisia lisämausteita, kuten vaniljatankoja, lakritsijuuria tai yrttejä, ja alkoholipohjaakin voi vaihdella. Drinkkien tekemiseen tarkoitettujen liköörien kanssa ei kuitenkaan kannata turhaan kikkailla, vaan pääraaka-aine riittää – varmista vain, että käyttämäsi hedelmät ovat laadukkaita ja kypsiä. Pohjaksi sopii huokeahko perusbrandy, kuten vaikkapa eteläafrikkalainen KWV Cape Brandy VS, jota olen itse käyttänyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti