sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Välikuolema iltapäivällä

Ernest Hemingway (1899–1961).
(Lähde: Wikimedia Commons.)
Nobel- ja Pulitzer-palkittu kirjailijalegenda Ernest Hemingway tunnetusti ei lasiin sylkenyt, joten ei ole mitenkään yllättävää, että hänen mukaansa on nimetty ainakin yksi cocktail. Hemingway Daiquirin reseptistä on liikkeellä erilaisia versioita, mutta kaikille niille on yhteistä se, että perus-Daiquiriin kuuluvien rommin ja limemehun lisäksi niihin tulee greippimehua ja maraschino-likööriä. Joihinkin versioihin tulee lisäksi sokeria (yleensä siirapin muodossa), jotkut taas on makeutettu yksinomaan liköörillä. Päädyin tekemään omani tällä reseptillä, joka löytyi mittoja myöten identtisenä sekä Post Prohibitionista että The Sprucesta:
Hemingway Daiquiri
6 cl vaaleaa rommia (Havana Club tai vastaava)
2¼ cl greippimehua
1½ cl limemehua
¾ cl maraschino-likööriä
¾ cl sokerisiirappia

Yhdistä ainekset shakerissa ja ravista jääpalojen kera. Siivilöi cocktaillasiin ja koristele halutessasi greipinkuorisuikaleella.
Kirjailija itse tiettävästi suosi nimikkodrinkistään versiota, johon sokeria ei tullut laisinkaan, mutta rommia sen sijaan tuli lähestulkoon tuplasti tähän verrattuna, mistä juontanee juurensa nimitys Papa Doble, jolla juoma myös tunnetaan. Kokeilkoon ken tahtoo, mutta itse taidan pitäytyä tässä iisimmässä versiossa, jonka mittasuhteet ovat ainakin omaan makuuni erittäinkin hyvin kohdallaan. Maraschino-liköörin hapankirsikkaisia ja karvasmantelisia aromeja kavahtavienkaan ei kannata tyrmätä drinkkiä suoralta kädeltä, sillä liköörin maku ei ole siinä millään muotoa hallitseva vaan sulautuu rommin ja sitrusten kanssa yllättävänkin harmoniseksi kokonaisuudeksi. Klassisen Daiquirin tapaan Hemingway Daiquiri on voittopuolisesti kuiva ja hapan, ja se on myös kyllin hienostunut sopiakseen vaikkapa pitkää kaavaa noudattavan illallisen aperitiiviksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti