maanantai 2. lokakuuta 2017

Baanalla: Etsivä löytää craft-cocktailkeitaan

Mikä? Trillby & Chadwick Detective Agency.
Missä? Katariinankatu, Helsinki.

Tuli taas käytyä Helsingissä, tällä kertaa Stingin konsertissa, jonka jälkeen jäimme pääkaupunkiin pitkää viikonvaihdetta viettämään ilman sen kummoisempia suunnitelmia. Lauantai-iltana olimme menossa drinkeille Kampin steampunk-henkiseen Steam Hellsinkiin, mutta vaihdoimmekin sen lennosta torikorttelien Trillby & Chadwickiin. Kyseessä on kieltolain aikaisen salakapakan ambienssia tavoitteleva cocktailbaari, ja asiaankuuluva salamyhkäisyys lähtee liikkeelle jo siitä, että paikan osoitetta ei ilmoiteta kadunnimeä suuremmalla tarkkuudella. Ensikertalaisen on siis joko tiedettävä oikea ovi kuulopuheen perusteella tai selvitettävä se omalla etsiväntyöllä – tämäkin sopii paikan tyyliin, jossa läpileikkaavana teemana on herrojen Hildebrand Trillby ja Ashcroft Chadwick vuonna 1898 perustamasta etsivätoimistosta kertova taustatarina.

Kun T&C:n ulko-ovesta astuu sisään, löytää itsensä pikkuruisesta eteisestä, jossa on itse baariin johtava seinäksi naamioitu ovi ja siinä silmien korkeudella kurkistusluukku, jonka kautta henkilökunta tarkastaa tulijat ennen pöytäänohjausta. Eteisen yhdellä seinällä on vanha veivattava puhelin, ja sisältä baarista paljastuu lisää aikakauden mukaista rekvisiittaa, kuten kunniapaikalle asetettu antiikkinen kirjoituskone. Tarjoilija pitää pikaisen esitelmän talon historiasta – kuulemma samoissa tiloissa on aikoinaan toiminut niin ihka oikea salakapakka kuin poliisin kuulusteluhuonekin. Viimeksi ennen nykyistä käyttöä huoneisto on toiminut kirjakauppana, ja baarin cocktailmenyy onkin itse asiassa pieni kirja, jonka jokainen "luku" on paitsi yksi talon cocktaileista, myös osa Trillbyn ja Chadwickin päiväkirjamerkinnöistä koostuvaa salapoliisitarinaa. Drinkkilistaa lukemalla voi siis viihdyttää itseään, vaikkei olisikaan onnistunut houkuttelemaan ketään seuraksi.

Kaikesta huomaa, että miljööseen on panostettu tosissaan, mikä puolestaan näemmä innoittaa osan asiakaskunnastakin panemaan parastaan: hieman meidän jälkeemme baariin saapui 20-luvun henkeen laittautunut seurue solmukkeineen ja flapper-tyylisine sulkakoristeisine hiuspantoineen. Nuorten tatuoitujen miesten sheikkaamat drinkit taasen huokuvat modernia craft-asennetta eivätkä todellakaan tuota pettymystä. Tuttuja makuja yhdistellään rennon ennakkoluulottomasti sekä toisiinsa että vähemmän tuttuihin – tuntui siltä, että melkein kaikissa drinkeissä on vähintään yksi ainesosa, jota en tunne nimeltä. Testasin talon cocktaileista kaksi, joista The Vanishing Act kävi hyvinkin tikidrinkistä: Bacardi Carta Blanca -rommia, italialaista Rinomato-aperitiivia, ranskalaista Chambord-marjalikööriä, kookosta, verigreippiä. Kyrö Distilleryn Koskue-giniin pohjautuva From AM to PM oli puolestaan hienostuneen minttusuklainen ja sopisi loistavasti nautittavaksi hyvän illallisen päätteeksi. Esillepanoltaan drinkit olivat hillityn tyylikkäitä; From AM to PM esimerkiksi tarjoiltiin ekstrasuuren jääkuution ja paperinohuen suklaapalan kera. Talon säännöt kieltävät valokuvaamisen, joten kuvitukseksi saa luvan piisata oheinen etsivätoimiston käyntikortti.

Talon cocktailien, joita on kahdeksan erilaista, ohella listalta löytyy uusia tulkintoja Negronin kaltaisista klassikoista sekä mahdollisuus tuunata juuri oman makunsa mukainen GT yhdistelemällä erilaisia ginejä, toniceja, bittereitä ja koristeita. Tarjolla on myös muutama alkoholiton vaihtoehto, edustava valikoima laadukkaita viskejä ja konjakkeja sekä erillinen kokeilussa olevien cocktailien lista. Juomat ovat suhteellisen tyyriitä, 14 euroa per laaki, mutta laatukin on valioluokkaa, ja baari on kaikkine charmantteine pikku yksityiskohtineen kokonaiselämyksenä niin viimeisen päälle mietitty, ettei hinta tunnu millään muotoa kohtuuttomalta. T&C:n kaltaiseen paikkaan ei tulla päihtymään, vaan nauttimaan baarimestarien taiteesta ja taiten rakennetusta tunnelmasta. Pisteenä i:n päälle baarista ei saa poistua etuoven kautta, vaan häveliäästi takaovesta sisäpihalle, arvatenkin jotta sisäänkäynti ei paljastuisi vihkiytymättömille liian helposti.

1 kommentti:

  1. Onpa kiva idea tuollainen etsivätoimiston hengessä perustettu cocktail baari. Tuo itse miljöö ja paikan historia salakapakkana sekä poliisin kuulusteluhuoneena tuo varmasti oman ripauksensa paikkan tunnelmaan. Täytyypä pistää muistiin tämä paikka sitten kun taas koronatilanne sallii ravintoloissa käynnin.

    VastaaPoista