keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Kuukauden kulaus: A gose by any other name

Mikä? Gosebump. Panimo Hiisi / One Pint Pub / Pien. Alk. 4,5%, 13 IBU.
Missä? K-Citymarket Kaakkuri, Oulu.

Gose on perinteinen saksalainen hapanoluttyyli, jonka erottaa sille läheistä sukua olevista tyyleistä kuten Berliner weissesta ennen kaikkea suolaisuus. Gose-oluita on viime aikoina putkahdellut markkinoille eri panimoilta siinä määrin, että melkeinpä voisi sanoa gosen olevan uusi IPA – tai ehkä pikemminkin uusi saison, joka käsittääkseni ehti jo syrjäyttää IPA:n oluthipsterien virallisena lemmikkinä. Vai kerkesikö tässä välissä olla vielä joku kolmaskin? Kuka näiden kanssa pysyy kärryillä!

Jyväskyläläisen Hiisi-panimon yhteistyössä helsinkiläisten One Pint Pubin sekä kotimaisiin pienpanimotuotteisiin erikoistuneen Pien-elintarvikemyymälän kanssa tekemä Gosebump on maustettu vadelmalla ja passionhedelmällä, joten se sopii oivasti kesän mittaan maistelemieni hedelmäoluiden joukon jatkoksi. Hedelmäoluiden hedelmäisyys tunnetusti vaihtelee, mutta tämä olut tekee jo ulkonäöllään selväksi, että ainakin vadelmaa on odotettavissa: samea, oranssinpunainen väri tuo välittömästi mieleen kotitekoisen marjamehun. Mielleyhtymää vahvistaa entisestään tuoksu, jonka raikas happamuus on kuin tuulahdus punaherukkaa tai raparperia.

Tyylilleen luonteenomaisesti olut maistuu voittopuolisesti happamalta ja suolaiselta, humalaa on maussa hyvin niukasti. Mausteista vadelma on vahvasti hallitsevassa asemassa, passionhedelmää en tästä löydä. Usein olen kaivannut maistamiini oluisiin hieman lisää särmikkyyttä, mutta tällä kertaa huomaan toivovani päin vastoin jonkinlaista pyöristystä – olut on varsin ärhäkän makuinen ja kuivattaa tehokkaasti suun. Ehkäpä oikeanlaista pehmeyttä olisi löytynyt juuri passionhedelmästä, jos sitä olisi käytetty hieman avokätisemmin? Joka tapauksessa Gosebump on kyllä maukas olut, mutta ei kovinkaan eksoottinen, vaan pikemminkin kotoisa kuin mummolan mehumaija. Ruokasuositukseksi heittäisin lonkalta Cobb-salaatin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti