sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Vulkaanista lämpöä syksyyn

Syksy on taas täällä, mistä yhtenä seurauksena lämpimät juomat alkavat jälleen houkutella. Hot Zombien tavoin tämä seuraava pohjautuu perinteiseen hot buttered rum -rommitotiin:

Volcano House Hot Buttered Rum
2¼ cl sitruunamehua
1½ rkl sokeria
¾ cl maraschino-likööriä
4½ cl tummaa jamaikalaista rommia
kuumaa mustaa teetä
sitruunankuorisuikale
3–4 neilikkaa
pieni nokare voita

Pane esilämmitetyn mukin pohjalle mehu, sokeri, likööri ja rommi. Täytä muki kuumalla teellä ja sekoita. Lisää pinnalle voi ja anna sulaa. Lisää lopuksi sitruunankuorisuikale ja neilikat; halutessasi voit työntää neilikat sitruunankuoren läpi kuten kuvassa.
Juomalle nimensä lainannut Volcano House on hotelli Hawaii Volcanoesin kansallispuistossa Havaijilla. Viime vuosisadan puolivälin paikkeilla siellä oli pääbaarimestarina muuan Bob Ida, joka keksi reseptin. Mielenkiintoisin oivallus siinä on teen käyttäminen kuuman veden sijaan; mikä tahansa oman suun mukainen maustamaton musta tee lienee passeli, mutta suosittelen kokeilemaan myös Earl Greytä, jonka mausteena käytetty bergamottiöljy tuo juomaan vielä ripauksen lisää sitruksisuutta.

Maraschino on marasca-hapankirsikoista tehty kirkas likööri, jota ei pidä sekoittaa cherry brandy -tyyppisiin värillisiin likööreihin (esim. tanskalainen Heering), eikä myöskään kirschwasseriin, joka ei ole likööri laisinkaan. Reseptiä kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti, vaikka hapankirsikan maku ei miellyttäisikään, sillä liköörin määrä drinkissä on pieni ja se maistuu lopputuloksessa hyvin miedosti. Kansainvälisesti tunnetuin merkki lienee Luxardo, mutta käytin itse Alkosta saatavaa toista italialaista merkkiä, Lazzaronia, jolla ei käsittääkseni Luxardon rinnalla ole mitään hävettävää.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti