maanantai 30. huhtikuuta 2018

Kuukauden kulaus: Torpedo, joka ei räjähtänyt

Mikä? Tropical Torpedo IPA. Sierra Nevada Brewing Co., USA. Alk. 6,7%, 55 IBU.
Missä? Sweeney's Wine Merchants, Glasnevin, Dublin.

Kaliforniassa vuonna 1980 perustettu Sierra Nevada -panimo on noussut vuosien saatossa vaatimattomista lähtökohdista yhdeksi USA:n craft beer -skenen kärkinimistä, joka tunnetaan paitsi maukkaista oluistaan, myös innovatiivisista tavoistaan humaloida niitä. Yksi näistä on "humalatorpedo", ruostumattomasta teräksestä valmistettu kuivahumalointilaite, jonka avulla prosessia pystytään hallitsemaan huomattavasti paremmin kuin perinteisessä menetelmässä, jossa humalat nakataan käymissammioon säkeissä. Ensimmäinen olut, jonka valmistuksessa torpedoa käytettiin, oli nimeltään Torpedo Extra IPA, joka muistini mukaan on lajissaan erinomainen juoma. Herkkua odotin siis saavani tälläkin kertaa, etenkin kun etiketin mukaan luvassa oli "an intense rush of hop flavor and the lush aromas of mango, papaya, and passionfruit". Mikäs sen suloisempaa!

Väriltään Tropical Torpedo on kirkas ja kullankeltainen, jonkin verran meripihkaan tai kupariin vivahtava. Tuoksussa huomion kiinnittivät hunajaisuus ja hieman tavallista voimakkaampi alkoholisuus, trooppisia hedelmiä en siitä löytänyt – ei ihan umpiperinteinen IPA, mutta ei hirmuisen radikaalikaan. Maku jäi minulle suoraan sanottuna mysteeriksi, sillä se oli kovin kuiva enkä meinannut tavoittaa siitä oikein mitään huomionarvoista. Aavistus karamellimaista makeutta, mutta enimmäkseen vain kitkeryyttä, mikä on vähän kummallista, kun kuivahumaloinnillahan nimenomaan pitäisi saada olueen lisää humalan aromeja ilman että kitkeryys merkittävästi lisääntyy. Ei tämä nyt mitenkään epämiellyttävä ollut, eikä tosiaankaan ollut ensimmäinen kerta, kun luvatut hedelmien aromit ovat minun makuaistilleni liian hienovaraisia, mutta humalan sentään olisin odottanut maistavani ihan ilman mitään arvailua. Pelkästään tämän testin perusteella en Tropical Torpedoa toiste ostaisi, mutta saatanpa kuitenkin antaa sille vielä toisen mahdollisuuden, sillä arvelen, että tälle juomalle olisi tehnyt hyvää, jos olisin malttanut antaa sen lämmetä enemmän ennen maistelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti