torstai 31. tammikuuta 2019

Kuukauden kulaus: Hedelmäinen huijaus

Mikä? Citra Single Hop IPA. Eight Degrees Brewing, Irlanti. Alk. 5,7%, 62 IBU.
Missä? Sweeney's Wine Merchants, Glasnevin, Dublin.

Mr Tikiloikalla on tällä kertaa hieman huijattu olo – ostin nimittäin kuukauden kulaukseksi oluttölkin, jonka kyljessä luvattiin näkyvästi tarjolla olevan passionhedelmää ja kiinanluumua. Vasta kotona tölkkiä lähemmin tarkastellessa paljastui, että kyse ei ollut laisinkaan oluen valmistusaineista vaan ainoastaan sen maun luonnehdinnasta. No, uusi ostosreissu paremmin Tikiloikan pirtaan sopivan juoman löytämiseksi ei houkuta, joten kelvatkoon nyt sitten, ja saattaahan sitä paitsi käydä niin että lupaukset pitävät kutinsa.

Mitchelstownissa Corkin kreivikunnassa oluitaan panevan Eight Degrees Brewingin Citra Single Hop IPA on nimensä mukaisesti citra-lajikkeella humaloitu IPA, ja juuri citrasta ovat peräisin sen väitetyt trooppiset aromit, mikäli tölkkiin on luottaminen. Väriltään olut on IPA:ksi tummahko, ei tavanomaisen kullankeltainen vaan ennemminkin meripihkan tai kuparin värinen. Tuoksu on kieltämättä hedelmäinen sekä hieman makea, tuo mieleen mangomelonijäätelön – oikein houkutteleva, ajatukset siirtyvät kyllä tropiikkiin.

Maussa on hyvä maltainen runko ja sopivasti humalaa, joskin hieman vähemmän pureva katkerointi olisi enemmän mieleeni. Citralle ominainen greippisyys ja yleinen sitruksisuus tulee selvästi esille, mutta eksoottisempien hedelmien osalta täytyy kyllä sanoa, että niiden tavoittaminen vaatisi joko tarkempaa makuaistia tai vilkkaampaa mielikuvitusta kuin minulta löytyy. Makuprofiili on kuitenkin miellyttävän selkeä ja olut kaiken kaikkiaan oikein nautittava, joten suotakoon harhaanjohtava markkinointi sille anteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti