Trader Vicin nimiin luettavista drinkeistä Mai Tain ja Scorpionin ohella tunnetuin lienee Fog Cutter, jota Beachbum Berry luonnehtii kirjassaan tikidrinkkien Long Island Iced Teaksi. Kuvaus onkin sangen osuva, sillä juoma on melkoisen vahva ja siinä on sekaisin kolmea eri väkevää viinaa. Olen aiemmin tehnyt kotona kaksi Fog Cutterin muunnelmaa ja juonut baarissa kolmannen, mutta nyt päätin viimeinkin käydä käsiksi alkuperäiseen reseptiin, joka menee näin:
6 cl sitruunamehua
3 cl appelsiinimehua
1½ cl orgeat-siirappia
6 cl vaaleaa puertoricolaista rommia (tai vastaavaa, esim. Havana Club)
3 cl brandyä
1½ cl giniä
1½ cl cream-tyylistä sherryä
Kaada kaikki ainekset sherryä lukuunottamatta shakeriin ja ravista jäiden kera. Kaada siivilöimättä suureen lasiin, lisää jäitä tarvittaessa. Kaada sherry floatiksi juoman pinnalle.
Myöhemmin Vic kehitti reseptistä muunnellun version, jossa alkoholia on hieman vähemmän ja jossa drinkki blendataan ravistamisen sijaan:
Samoan Fog Cutter
6 cl sitruunamehua
3 cl appelsiinimehua
1½ cl orgeat-siirappia
1½ cl brandyä
1½ cl giniä
4½ cl vaaleaa rommia
1½ cl sherryä
n. 2,4 dl jäämurskaa
Kaada ainekset blenderiin sherryä lukuunottamatta ja blendaa (korkeintaan) 10 sekuntia. Kaada siivilöimättä suureen lasiin, lisää jäitä tarvittaessa ja floattaa sherry.
Ohjeen mukaan nämä pitäisi oikeastaan tarjoilla erityisessä Fog Cutter -tikimukissa, mutta sellaista ei nyt ainakaan tästä taloudesta satu löytymään, joten päädyin käyttämään isoa grogilasia. Pääasia on, että lasilla tai mukilla on riittävästi kokoa, sillä molemmilla versioilla on volyymiä melko runsaasti.
Siihen nähden, että kummassakin reseptissä on täsmälleen samat ainekset ja vieläpä pitkälti samoissa suhteissa, juomat eroavat toisistaan yllättävän paljon. Samoan Fog Cutter on luonnollisesti originaalia pehmeämmän makuinen, koska siinä on lähtöjäänkin vähemmän viinaa ja koska blendaaminen laimentaa sitä enemmän kuin ravistaminen, mutta ainakin minusta tuntuu myös siltä, että brandy nousee siinä selvemmin esiin vaikka sen määrä on puolitettu originaaliin nähden. Beachbum Berry on sitä mieltä, että Samoan Fog Cutter on näistä kahdesta selvästi parempi, mutta itse en ole tästä niinkään varma, sillä pidin kyllä kovasti myös originaalin särmikkyydestä – sanotaanko vaikka näin, että aperitiiviksi ottaisin ennemmin originaalin, mutta aterian päätteeksi samoalaisen. Eripituisten blendausaikojen vaikutusta samoalaisen makuun en lähtenyt vielä kokeilemaan, mutta arvelen että oma sweet spotini löytyisi jostain lähempää viittä kuin kymmentä sekuntia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti