tiistai 24. marraskuuta 2020

Earl Grey, cold

S-ryhmän kauppoihin on hiljattain ilmestynyt hedelmä, johon en ole aiemmin tuoreena törmännyt: bergamotti. Kyseessä on sitrushedelmä, jonka hapanta mehua voi käyttää drinkeissä samaan tapaan kuin sitruunan tai limen, mutta sen varsinainen juttu on kuoresta saatava eteerinen öljy, joka mm. Earl Grey -teen mausteena tunnetaan. Koska hedelmän ominaismaku on nimenomaan sen kuoressa, näin tässä tilaisuuden kokeilla pitkästä aikaa Greg Easterin kirjasta oppimaani supercharging-tekniikkaa, ja niinpä päätin kehittää drinkin, jossa pääosaa näyttelee bergamotti.

Jotta hedelmän aromaattisuus pääsisi oikeuksiinsa, katsoin parhaaksi pitää muiden ainesosien määrän mahdollisimman pienenä. Hain inspiraatiota klassisesta Sidecar-cocktailista, mutta ranskalaisen konjakin sijaan käytin ranskankaribialaista agricole-rommia ja triple secin sijaan sinistä curaçao-likööriä. Värillä ei sinänsä ole väliä, ajattelinpahan vain vaihtelun vuoksi käyttää sinistä – ja sitä paitsi drinkin futuristinen väri sopii scifiteemaan, päätin nimittäin nimetä sen televisiohistorian kenties tunnetuimman Earl Greyn ystävän, Patrick Stewartin mieleenpainuvasti esittämän Star Trek -hahmo Jean-Luc Picardin mukaan:

Picard
1 bergamotti (mehu ja raastettu kuori)
4 cl tummaa martiniquelaista rommia (esim. Trois Rivières VSOP)
2 cl sinistä curaçao-likööriä (esim. Bols Blue)
1 cl tummaa sokerisiirappia

Raasta bergamotin kuori ja purista mehu. Pane kuoriraaste tiheään siivilään ja kaada mehu hitaasti sen läpi shakeriin. Puristele raastetta esim. teelusikan pesän kuperalla puolella, jotta saat siihen imeytyneen nesteen irti. Lisää shakeriin rommi, likööri, siirappi ja jääpaloja. Ravista hyvin ja siivilöi cocktaillasiin.

Tumma sokerisiirappi tehdään samalla tavoin kuin tavallinen, mutta ruskeasta sokerista: kattilaan vettä ja sokeria tilavuussuhteessa 1:1, lämmitä sekoitellen kunnes sokeri on liuennut, jäähdytä ja pullota. Päädyin käyttämään tummaa siirappia lähinnä laiskuussyistä, minulla nimittäin oli sitä valmiina jääkaapissa, kun taas kirkasta siirappia olisi pitänyt tehdä uusi satsi. Jos käsillä on vain tavallista sokerisiirappia, sen käyttäminen tuskin pilaa drinkkiä.

Tällä ohjeella tehtynä bergamottiöljyn aromi on valmiissa juomassa mielestäni selvästi havaittava, mutta kuitenkin vielä suht hienovarainen. Intensiivisempää makua kaipaava voi hakea sitä kaatamalla sitrusmehun lisäksi myös rommin ja/tai liköörin shakeriin kuoriraasteen läpi. Superchargingin vetäminen överiksi tuo kuitenkin juomaan herkästi liikaa kitkeryyttä, joten kehotan varovaisuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti