sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Christmas Spirit of Dublin

Kuriiri toi mieluisan jouluyllätyksen irlannista: pullon Teeling-tislaamon Spirit of Dublin -poitínia. Jotta lahja saisi arvoisensa kohtelun, päätin kehittää sen pohjalta Tikiloikan vuoden 2020 virallisen jouludrinkin. Juomassa maistuvat portviini ja jouluiset mausteet, ja se onkin eräänlainen kylmä muunnelma irlantilaisesta talvikauden klassikosta, hot portista eli eräänlaisesta portviiniglögistä. Nimikin on iirinkielinen ja tarkoittaa joulun henkeä, ainakin sikäli kuin internetin käännöstyökaluihin on luottaminen:

Spiorad na Nollag
1½ cl neilikalla maustettua poitínia
4 cl portviiniä (ruby port)
1 cl kirsikkalikööriä (Heering)
1 cl inkiväärilikööriä (Domaine de Canton)
2 cl sitruunamehua
sokeria ja kanelia

Tee sokerista ja kanelista sekoitus suunnilleen 1:1-suhteessa. Tee cocktaillasiin maustereunus hieromalla lasin reunaa sitruunalla ja pyörittelemällä sitä kanelisokerissa. Kaada nestemäiset ainekset shakeriin, ravista jääpalojen kera ja siivilöi valmisteltuun lasiin.

Neilikalla maustetun poitínin teet näin: Kaada pieneen purkkiin tai pulloon desilitran verran poitínia ja lisää viisi kokonaista neilikkaa. Anna viinan maustua noin viikon ajan, hölskyttele astiaa ainakin pari kertaa päivässä. Viikon kuluttua siivilöi neilikat pois, ja lämpimän mausteinen neilikkapoitín on valmista käytettäväksi drinkeissä tai vaikka sellaisenaan siemailtavaksi. Teelingin Spirit of Dublin sopii tällaisten mausteinfuusioiden tekemiseen erittäin hyvin, koska siinä on voltteja peräti 52,5, mutta koska poitínin saatavuus Suomessa on edelleen perin kehno, ei kannata nirsoilla jos vain onnistuu saamaan käsiinsä pullon ihan mitä hyvänsä merkkiä. Muut ainekset ovatkin sitten huomattavasti helpommin hankittavia, joskaan Domaine de Cantonia ei Alkosta saa, mutta sen voi korvata vaikkapa kotimaisella Koskenkorva Gingerillä.

Vuosi on miltei ohi, mutta ennen vuoden vaihtumista on jäljellä vielä yksi kuukauden kulaus, joka onkin tällä kertaa jotain sangen spesiaalia. Oikein hyvää joulua kaikille Tikiloikan lukijoille!

1 kommentti:

  1. Kiitos ohjeesta! Onpa kätevää että kuljetuspalvelun kautta voi saada Irlannista asti joulujuomaa kotiovelle. Täytyy itsekin alkaa tilata ulkomailta jännittäviä ruoka- ja drinkkitarvikkeita.

    VastaaPoista