sunnuntai 7. elokuuta 2016

A pirate I was meant to be

Jos Hurricanet alkavat kyllästyttää (tai kunnollisen jamaikalaisen rommin hankinta ei ole onnistunut), taannoin keittelemäämme passionhedelmäsiirappia voi käyttää myös näin:
Pieces of Eight
1½ cl limemehua
4
½ cl sitruunamehua
4
½ cl passionhedelmäsiirappia
4
½ cl vaaleaa puertoricolaista rommia (tai vastaavaa)
n. 1,2 dl jäämurskaa

Lisää kaikki ainekset blenderiin ja sekoita suurella nopeudella 5 sekuntia. Kaada siivilöimättä korkeaan lasiin, lisää tarvittaessa jäämurskaa niin että lasi täyttyy.
Resepti on lähestulkoon yhtä simppeli kuin Hurricanen, mutta pieni määrä limemehua sitruunan kaverina tuo siihen hieman kompleksisuutta. Jos olet erityisesti limen ystävä, voit tietenkin muunnella ohjetta kokeilemalla enemmän limemehuun painottuvia sekoitussuhteita. Muistathan kuitenkin: sitruuna- ja limemehu aina tuorepuristettuna!

Rommiksi sopii Havana Club, tai sen puuttuessa ihan tavallisen tylsä Bacardikin, joten raaka-aineiden hankinnan ei pitäisi muodostua ongelmaksi. Hurricaneen verrattuna rommia on tässä selvästi vähemmän suhteessa muihin aineksiin ja se on myös vähemmän dominoivaa sorttia, joten passionsiirappi pääsee drinkissä todella oikeuksiinsa. Jos siis olet sattunut löytämään jostain teollista passionsiirappia, ennen ostopäätöstä kannattaa varmistua siitä, että se on oikeasti laadukasta; itse tehty ei loppujen lopuksi vaadi kovinkaan suurta vaivannäköä, ja siitä tulee takuuvarmasti hyvää.

Kahdeksan realin hopearaha vuodelta
1739, kuningas Filip V:n ajalta.
(Lähde: Wikimedia Commons.)


Pakollinen historiatietoisku: Drinkki on Marina Del Reyssä Kaliforniassa toimineen Pieces of Eight -ravintolan nimikkococktail. Ravintola (joka ei selvinnyt tikikulttuurin väliaikaisesta alennustilasta vaan meni nurin 1970-luvulla) puolestaan nappasi nimensä vanhasta espanjalaisesta kahdeksan realin kolikosta, espanjaksi real de a ocho, joka kuulostanee tutulta ainakin merirosvofiktion ystäville. Espanjantaaleri oli aikansa maailmanvaluutta, ja tavallaan on edelleenkin, Yhdysvaltain dollari nimittäin perustui alun perin juuri tähän kolikkoon. Rahan toinen espanjankielinen nimitys peso de ocho, lyhyemmin vain peso, puolestaan näkyy yhä useiden entisten Espanjan siirtomaiden valuuttojen nimissä. Kiehtovaa, eikö vain!

PS: Kuten sivupaneelista käy ilmi, Tikiloikkaa voi nyt seurata myös Blogit.fi-palvelussa sekä Facebookissa. Valitse itsellesi sopivin tapa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti