sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Johan on drinkki

Runebergin päivä oli ja meni, ja heräsin vähän jälkijunassa siihen, että voisin kehitellä kansallisrunoilijalle omistetun cocktailin, onhan nyt kaiken kukkuraksi itsenäisyyden juhlavuosikin. Luontevan lähtökohdan reseptille sain runebergintortun perinteisistä mauista: rommista, vadelmasta ja mantelista. Lisäksi tein periaatepäätöksen, että juomassa tulisi käyttää mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita; aivan erityisesti halusin keksiä käyttöä Kobba Librelle, joka ei nautiskelujuomana tehnyt minuun kummoistakaan vaikutusta. Pidemmittä puheitta:
J.L.R.
2 cl Kobba Libre -rommia
1 cl Jaloviinaa
2 cl vadelmalikööriä
2 cl sitruunamehua
2 cl sokerisiirappia
1–2 tippaa manteli- tai karvasmanteliaromia
hienoa sokeria
(kuohukermaa)

Tee cocktaillasille sokerireunus hieromalla sen reuna sitruunalla ja kastamalla se sokeriin. Kaada alkoholit, mehu, siirappi ja aromi shakeriin ja ravista jääpalojen kera. Siivilöi juoma valmisteltuun lasiin. Jos haluat drinkistä jälkiruokamaisemman, valuta päälle ohut kerros juoksevaksi vaahdoksi vatkattua kermaa.
Jaloviinasta käytin Extra-versiota, mutta jos olet aivan erityisen kansallisromanttisella tuulella, kokeile sen sijaan satavuotisjuhlien kunniaksi lanseerattua Jaloviina Tammea; molemmat kuuluvat Alkon vakiovalikoimaan. Vadelmalikööriksi puolestaan sopii parhaiten Lepaan Vadelmainen, jota voi ostaa Alkon verkkokaupasta sekä paikallisesti joistakin myymälöistä. Jos et satu asumaan asiointietäisyydellä Hämeenlinnasta etkä malta odottaa verkkokauppatilauksen toimitusta, Bols Raspberry on luultavasti ihan kelpo korvike.

Mantelin makua hain alun perin orgeat-siirapista, mutta se ei tehnyt hyvää drinkin ulkonäölle, joten päädyin sen sijaan aromiin. Käytin karvasmanteliaromia, koska sitä sattui olemaan kaapissa, mutta jos se ei ole mieleesi, tavallinen manteliaromi sopii uskoakseni aivan yhtä hyvin (tosin sitä on kokemukseni mukaan hieman hankalampi löytää). Sokerireunuksen tarkoitus on ensisijaisesti viitata runebergintortun sokerikuorrutukseen, joka muodostaa renkaan vadelmahillon ympärille, mutta se toki myös vaikuttaa juoman makeuteen, joten jos et viitsi vaivautua tekemään sitä, sokerisiirappia kannattaa kenties käyttää vastaavasti hieman enemmän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti