sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Teema ja muunnelmia: Planter's Punch

Olisikohan vaihteeksi klassikon aika? Siinä missä Trader Vic oli erityisen ihastunut Daiquiriin ja tykkäsi kehitellä siitä monenmoisia variantteja, Don the Beachcomberin drinkit olivat usein johdannaisia toisesta vanhasta karibialaisesta reseptistä, Planter's Punchista. Juoma on alkujaan lähtöisin Jamaikalta, ja sen ainekset ja mittasuhteet voidaan ilmaista runomuodossa näin:
One of sour,
two of sweet,
three of strong,
four of weak.
Siis yksi osa limemehua (tai sitruunamehua), kaksi osaa sokeria, kolme osaa rommia ja neljä osaa vettä. Donin käsittelyssä tämä peruskaava taipui jos jonkinlaisiksi sekoituksiksi, joista Planter's Punchin nimellä hän tarjoili mm. tällaista:

Planter's Punch (Don the Beachcomber)
1½ cl limemehua
1½ cl puolitummaa jamaikalaista rommia
1½ cl tummaa jamaikalaista rommia
3 cl puolitummaa puertoricolaista rommia (tai vastaavaa)
½ tl falernumia
2 hölskyä Angostura bittersiä
n. 1,8 dl jäämurskaa

Pane kaikki ainekset blenderiin ja blendaa suurella nopeudella korkeintaan viisi sekuntia. Kaada siivilöimättä korkeaan lasiin ja lisää jäitä niin että lasi täyttyy.

Tässä siis "hapanta" edustaa limemehu, "makeaa" sokerisiirappi, grenadiini ja falernum, "vahvaa" kolme erilaista rommia ja "heikkoa" jäämurska, joka muuttuu blendattaessa osittain vedeksi. Mittasuhteet eivät ole aivan alkuperäisen kaavan mukaiset, mutteivät ole siitä myöskään kovin kaukana. Lopputulos muistuttaa Zombieta, johon verrattuna tämä on kuitenkin vähemmän mausteinen ja etenkin vähemmän tyrmäävä: ravintola-annoksissa mitattuna siinä on alkoholia melko maltilliset puolitoista. Planter's Punch on myös yksi International Bartenders Associationin virallisista cocktaileista – tässä vertailun vuoksi IBA:n resepti:
Planter's Punch (IBA Official)
4½ cl tummaa (jamaikalaista) rommia
3½ cl appelsiinimehua
3½ cl ananasmehua
2 cl sitruunamehua
1 cl grenadiinia
1 cl sokerisiirappia
3–4 hölskyä Angostura bittersiä

Ravista ainekset katkeroa lukuunottamatta jäiden kera. Siivilöi jäillä täytettyyn suureen lasiin ja lisää katkero. (Koristele cocktailkirsikalla ja ananaslohkolla.)

Ero Don the Beachcomberin versioon nähden on ilmeinen: IBA:n version "weak" tulee appelsiini- ja ananasmehuista, minkä seurauksena juoma on Donin versiota makeampi ja hedelmäisempi. Itse pidän enemmän Donin version vivahteikkuudesta, mutta etenkin alkoholin makua vierastaville IBA:n versio saattaa maistua paremmin. Mielenkiintoista olisi kokeilla, miten IBA-Planter'sin makuun vaikuttaisi, jos siinäkin käyttäisi useampaa erilaista rommia, mutta se jääköön toiseen kertaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti