maanantai 22. huhtikuuta 2019

Nelikymppisen naukku

Brasilialainen ystäväni toi minulle alkuvuodesta joululomiltaan tuliaisiksi pullon maansa kansallisjuomaa cachaçaa. Olin eleestä kovasti otettu ja lupasin löytää juomalle arvoistaan käyttöä; erinäisiä kokeiluja olenkin tehnyt, mutta ne ovat olleet sen verran päämäärättömiä, että sain vasta nyt aikaiseksi kehittää julkaisukelpoisen drinkkireseptin. Lähtökohtana minulla oli cachaça-drinkeistä eittämättä tunnetuin eli Caipirinha, ja etenkin sen valmistustapa, jossa limeä ei puristeta vaan se survotaan lasin pohjalle. Tätä drinkkiä ei kuitenkaan tehdä suoraan lasiin vaan shakerissa, tähän malliin:

Midlife Crisis
½ limeä
2–3 palaa tuoretta ananasta
2 cl passionhedelmäsiirappia
5 cl cachaçaa
1 cl amarettolikööriä (Disaronno)
1 cl kuivaa kuohuviiniä tai samppanjaa

Leikkaa limenpuolikas neljään lohkoon ja pane ne shakerin pohjalle ananaspalojen kera. Survo hyvin ja lisää siirappi, cachaça ja amaretto. Ravista jääpalojen kera ja siivilöi cocktaillasiin. Lisää viini ja sekoita varovasti.

Ananaspalat saavat olla suht ronskin kokoisia, hedelmälihan määrää ajatellen ananasta ja limeä tulisi olla suunnilleen yhtä paljon. Juomasta tulee keväisen keltainen, kuten näin pääsiäisviikonloppuna sopivaa onkin. Sattumoisin tähän viikonloppuun osuu myös Mr. Tikiloikan 40-vuotispäivä, mistä juontaa juurensa drinkin leikkisähkö nimi – ajatus kuohuviinin lisäämisestä tulikin itse asiassa juuri syntymäpäivästä ja aivan loppuvaiheessa, luulin reseptin olleen jo valmis julkaistavaksi kun sain päähäni tehdä vielä yhden kokeilun. Jos haluat tehdä poreettoman version, jätä pois kuohuviini ja käytä passionhedelmäsiirappia hieman vähemmän, omassa versiossani sitä oli puolitoista senttilitraa.

Kuten kuvasta näkyy, käyttämäni cachaça ei ole kirkasta vaan ruskeaa, siis kypsytettyä. Caipirinha tehdään tavallisesti kirkkaasta cachaçasta ja varmaankin sellainen toimii myös tässä reseptissä, mutta laatuun satsaaminen kannattaa aina, joten jos vähän hienompaa tavaraa on käsillä, suosittelen käyttämään sitä. Manuia seuraaville 40 vuodelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti