perjantai 8. heinäkuuta 2016

Jäätävä postaus

Ennen ensimmäisen drinkkiohjeen esittelyä ajattelin vielä paneutua miltei kaikkien cocktailien peruskomponenttiin, joka vaikuttaa lopputulokseen ehkä enemmän kuin äkkiseltään luulisi: jäihin. Perinteisestihän jäiden tehtävänä on juoman jäähdyttäminen sekä kylmänä pitäminen (mikäli juoma tarjoillaan jäiden kera). Tällöin olennaista on lähinnä se, että jääpaloja on riittävän runsaasti, jotteivät ne ala sulaa liian nopeasti ja laimenna drinkkiä. Tärkeää on myös, että aineksia ravistetaan jäiden kera tarpeeksi pitkään; nyrkkisääntönä silloin on hyvä hetki lopettaa, kun kädet alkavat paleltua.

Tikidrinkit tehdään usein ravistamisen tai sekoittamisen sijaan blendaamalla, jolloin osa jäistä nesteytyy muiden ainesten sekaan ja vaikuttaa siten huomattavasti drinkin makuun ja vahvuuteen. Tällöin on syytä kiinnittää huomiota siihen, paljonko jäitä reseptissä kehotetaan käyttämään, sekä siihen, kuinka pitkään drinkkiä kehotetaan blendaamaan: näistä kahdesta riippuu, kuinka paljon jäätä muuttuu vedeksi ja kuinka paljon jää kiinteään muotoon pitämään drinkkiä kylmänä. Ainakin uutta reseptiä kokeillessa kannattaa aluksi noudattaa sitä tarkalleen, koska se, millaiseksi drinkin kehittäjä on sen tarkoittanut, on luultavasti hyvä lähtökohta – ohjetta voi toki sen jälkeen muokata oman makunsa mukaiseksi.

Oma lukunsa on sitten se, millaisessa muodossa jäät ovat. Jääpalat ovat kaikille tuttuja, mutta blendattavissa drinkeissä käytetään tavallisesti hienojakoisempaa jäämurskaa, jonka tekeminen kotioloissa voi yllättäen olla pienoinen ongelma. Cocktailkäyttöön soveltuvissa blendereissä on kyllä usein jäänmurskausohjelma, mutta ainakin omalla Wilfallani lopputulos on melko epätasainen ja muistuttaa suureksi osaksi lähinnä suojalunta. Blenderistä on tietysti tarpeen irrota sen verran tehoja, ettei jäistä ole sille vastukseksi, vaikkei sitä jäämurskan tekemiseen käyttäisikään. Erillisistä jäänmurskaimista minulla ei ole kokemusta, enkä sellaista oikeastaan keittiööni edes halua, koska suhtaudun hieman nihkeästi laitteisiin, joiden käyttötarkoitus on niin rajoittunut.

Jääpalojen murskaamista käsipelillä tuskin kannattaa edes mainita vakavasti otettavana vaihtoehtona. Onnekseni löysin Eskimo-jäämurskapussit, jotka toimivat kuten perinteiset jääpalapussit, mutta tekevät pienempiä jäitä. Toisin kuin jääpalapusseja, niitä ei myydä ihan joka ruokakaupassa, joten silloin kun niitä sattuu löytämään, kannattaa ostaa saman tien useampi pakkaus. Jäitä kannattaa myös tehdä pakastimeen kerralla reilu satsi, etenkin jos odotettavissa on vieraita: tyypillisesti yksi pussillinen riittää kahteen drinkkiin.

Löyhästi jäihin liittyen tähän loppuun vielä pikku niksi: Cobbler-tyyppinen shaker, jollainen mm. Alkon myymään cocktailtarvikesettiin kuuluu ja jollaisen itsekin omistan, saattaa jäähtyessään joskus jumittua hyvinkin tiukasti kiinni. Hillopurkkien avaamiseen käytettävät kumilaput molemmissa käsissä auttavat,
Cobbler- eli kolmiosainen shaker,
sekä esineitä, joilla sen saa auki.

mutta jos niilläkään shakerin kannen irrottaminen ei ota onnistuakseen, lisäapuna voi käyttää vaikkapa baarilusikkaa, jollainen Alkon setistä myös löytyy. Lusikka tuetaan tiskipöytää vasten (mahdollisten roiskevahinkojen minimoimiseksi), ja toisella kädellä nakutellaan shakeria lusikkaa vasten siten, että lusikan kärki osuu suorassa kulmassa kansiosan reunaan. Muutamalla napakalla kopautuksella kannen pitäisi löystyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti