tiistai 22. marraskuuta 2016

Imperiumin vastaisku

Mikä? Alkon verkkokauppa.
Missä? http://www.alko.fi/

Suomessa valtio on perinteisesti pyrkinyt rajoittamaan kansalaistensa paheita tuomalla ne kansallisten monopolien piiriin, mutta EU-jäsenyys ja Internet ovat tehneet rajoitusten kiertämisestä verrattain helppoa. Verkon välityksellä onnistuu niin rahapelien pelaaminen kuin alkoholin ostaminenkin, ja valtiovallan yritykset kontrolloida näitä vaikuttavat ainakin toistaiseksi olleen melko hampaattomia. Itse monopoliyritykset ovat kuitenkin samaan aikaan lähestyneet asiaa bisneksen näkökulmasta ja pyrkineet parantamaan palveluaan, mistä viimeisimpänä osoituksena Alkon verkkokauppa on nyt avoinna kuluttaja-asiakkaille. Miten kotimainen vaihtoehto pärjää eurooppalaisille kilpailijoille?

Heti kärkeen on todettava verkkokaupasta puhumisen olevan sikäli harhaanjohtavaa, että edelleenkään juomia ei toimiteta kotiin tai edes lähipostiin, vaan ne on tilattava johonkin Alkon myymälään tai noutopisteeseen, joita on kaikkiaan runsaat neljäsataa. Kyseessä on siis pikemminkin Alkon tilauspalvelun uudistus, jonka seurauksena kaikki tilattavat tuotteet ja niiden noutopaikat ovat saman selainkäyttöliittymän takana. Selvä parannus entiseen verrattuna on se, että Alkon kaikki yli 5000 tuotetta, mukaan lukien Arkadiankadun myymälän erikoisvalikoima, ovat nyt tilattavissa maksutta neljän työpäivän tai lisämaksusta kahden työpäivän toimitusajalla. Näin siis ainakin teoriassa; kokeiluhetkellä pariasataa tuotetta ei ollut laisinkaan saatavilla verkkokaupasta, ja lisäksi yli kolmellesadalle ei voitu luvata toimitusaikaa. Pettymykset voi välttää rajaamalla tuotehaut kohdistumaan ainoastaan saatavilla oleviin tuotteisiin.

Tuotenäkymän ylälaidan pudotusvalikoista määritellään kriteerit, joilla tuotehakua rajataan.
Hakutulokset voidaan esittää kolmella eri tavalla ja lajitella nimen tai hinnan mukaan.
Alkon myymistä rommeista miltei kaikki näyttäisivät olevan saatavilla tavanomaisella 2–4 päivän toimitusajalla. Erityisen ilahduttavaa oli havaita, että sokerijuurikkaasta tehtyä ahvenanmaalaista Kobba Libre -rommia, jota aiemmin olisi pitänyt tilata koko laatikko kerralla, voi nyt ostaa pulloittain. Saatanpa siis hyvinkin silkkaa uteliaisuuttani panna pullon Kobbaa tilaukseen, vaikka se tyyriinpuoleista onkin, niin kuin kotimaisten pientislaamojen tuotteet nyt tuppaavat olemaan. Valikoiman ulkopuolelta tilaamisen ehdot eivät ole muuttuneet – kestää viikkotolkulla ja maksaa 40 euroa per tuotemerkki – joten esimerkiksi hyvän (muttei liian hyvän) jamaikalaisen rommin osalta Alko myy edelleen käytännössä ei-oota. Lähivuosien suunnitelmissa on valikoiman kasvattaminen usealla tuhannella tuotteella, joten ehkäpä cocktailharrastajillekin ovat koittamassa valoisammat ajat.

Palvelu-uudistuksen yhteydessä myös Alkon verkkosivujen ulkoasua on päivitetty. Lopputulos on varsin tyylikäs, mutta käytettävyydessä on mielestäni otettu jonkin verran takapakkia. Ainakaan siitä en pidä, että kun tuotelistaa selaa alaspäin, sivun ylälaitaan sijoitettu hakuehtojen määrittelypalkki katoaa heti näkyvistä, joten ehtoja muuttaakseen täytyy aina palata sivun alkuun. Aiemmin hakutyökalut olivat koko ajan näkyvissä sivun vasemmassa laidassa, mikä oli mielestäni toimivampi ratkaisu. Pari bugiakin toteutuksesta löytyi jo melko pintapuolisen tutustumisen jälkeen. Verkkokaupan esittelysivulla käyttäjiä pyydetään lähettämään palautetta, ja toivon mukaan sitä myös kuunnellaan herkällä korvalla, kuten verkkokaupasta vastaava liiketoimintajohtaja Paula Kujansivu lupaa.

Käyttäjäksi rekisteröitymisen yhteydessä asiakkaan henkilöllisyys varmistetaan
verkkopankkitunnistautumisella. Alle 18-vuotiaiden lienee turha yrittää.
Hinnoilla Alko ei tietysti verkossakaan pysty kilpailemaan keskieurooppalaisten verkkokauppojen kanssa, mutta tämä kertonee ennen kaikkea siitä, että monet näistä kaupoista eivät Suomeen myydessään huolehdi verotuksellisista velvollisuuksistaan. Ostaja ei toki ole syypää siihen, jos myyjä ei maksa sille määrättyjä veroja, mutta jos haluaa olla varma siitä, että verokarhu saa omansa ja kaikki menee muutenkin prikulleen lain ja asetusten mukaan, Alkon kanssa asioidessaan ei ainakaan voi tehdä mitään väärin. Monia Alkon myymiä kotimaisia tuotteita sitä paitsi lienee turha vierailta mailta edes etsiä. Itse tulen luultavasti hyödyntämään raaka-ainehankinnoissani Alkon verkkokauppaa muiden hyviksi havaitsemieni kauppojen rinnalla, kenties jopa enenevässä määrin, mikäli valikoima todellakin paranee lähitulevaisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti