sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Suuri kurpitsa

Syksy on paitsi satsumoiden, myös kurpitsojen aikaa, ja yleensä näihin aikoihin olen leipoa pyöräyttänyt perinteisen amerikkalaisen kurpitsapiiraan. Tänä vuonna päätin sen sijaan kokeilla, voisiko kurpitsa toimia drinkin raaka-aineena. Piiraaseen tuleva kurpitsasose vei ajatukseni Banana Daiquiriin, mutta aivan suoraan en halunnut sen ideaa kopioida, vaan päätin, että halloweenin hengessä juojan pitäisi hieman "säikähtää". Tämän efektin aikaansaamiseen Alkosta löytyikin aivan erinomainen aine, nimittäin irlantilainen RubyBlue-chililikööri. Ensimmäinen versio ei taaskaan ollut kovin kehuttava, mutta muutaman kokeilun jälkeen ja lähikriitikon avustuksella drinkkiin saatiin kanelisiirapilla ja kermatilkalla juuri oikeanlainen kipakan mausteisuuden ja lempeän täyteläisyyden tasapaino.

Juoma on huomattavasti tavallista suuritöisempi, sillä aivan ensimmäiseksi kurpitsa täytyy paahtaa; tämä paitsi tekee siitä herkullisen makuisen, myös pehmentää sen niin, että se on helppo soseuttaa. Leikkaa kurpitsa isoiksi lohkoiksi ja poista lohkoista siemenet ja rihmasto. Paahda lohkoja 175-asteisessa uunissa kunnes malto pehmenee ja saa pähkinäisen aromin, 40–60 minuuttia (älä kärvennä). Kun lohkot ovat jäähtyneet, koverra malto irti kuoresta lusikalla ja tee siitä tasaista sosetta esimerkiksi sauvasekoittimella. Nyt olet valmis aloittamaan drinkin tekemisen!
Scary Daiquiri
3 cl limemehua
2 cl kanelisiirappia
4 cl puolitummaa puertoricolaista rommia (tai vastaavaa)
1 cl RubyBlue Chilli Pepper -likööriä
4 cl kurpitsasosetta
1 tl kuohukermaa
n. 1,2 dl jäämurskaa

Blendaa aivan tasaiseksi ja kaada siivilöimättä cocktaillasiin. Koristele halutessasi ripauksella jauhettua muskottipähkinää.
Pienestäkin kurpitsasta tulee sosetta helposti puoli litraa tai enemmän, joten jos teet drinkkejä vain yhden tai pari, sitä jää runsaasti tähteeksi. Tällöin voit tehdä vaikkapa sen kurpitsapiiraan; kokeile esimerkiksi tätä HS:n ohjetta, jolla itse olen tähän mennessä aina onnistunut. Jos haluat tehdä mieluummin jotain suolaista, käytä sosetta esimerkiksi kasviskeitossa tai lihamureketaikinan jatkeena.

Scary Daiquiria tarjoiltiin eilen kymmenpäiselle vierasjoukolle, jolta se sai hyväksyviä kommentteja. Samoissa bileissä kokeiltiin myös Zombien muunnelmaa, jonka jalostin Beachbum Berryn kehittämän yksinkertaistetun reseptin pohjalta. Berryn Zombie on alkuperäistä paljon helpompi tapaus sekä raaka-aineiden hankinnan että varsinaisen tekemisen kantilta, ja lisäksi huomattavasti miedompi, mutta toinen puolikas Tikiloikan huushollista piti sitä yhä liian viinanmakuisena, joten mehun ja siirapin määrää reseptissä kasvatettiin. Lopulta drinkkiin tuli 1½ cl puolitummaa 75,5-prosenttista rommia (Bacardi 151), 3 cl tummaa jamaikalaista rommia (Myers's), 3 cl limemehua, 6 cl greippimehua, 3 cl kanelisiirappia ja 1 tl grenadiinia; ainekset ravistetaan jääpalojen tai -murskan kera ja drinkki kaadetaan siivilöimättä korkeaan lasiin. Koska tämä versio on ystävällisempi niin asiakkaalle kuin baarimestarillekin, se ristittiin Friendly Zombieksi.

Lopuksi vielä eiliseen kokemukseen nojaten muutama niksi omien tikipippaloiden järjestämistä suunnitteleville:
Böö!
  • Blendattavia drinkkejä on helppo tehdä monta annosta kerralla, mutta ravistettavat ovat hieman hankalampi tapaus. Kätevän improvisoidun shakerin saa kuitenkin isosta kannellisesta lasipurkista, jossa voi ravistaa hyvinkin viiden-kuuden janoisen drinkit yhdellä kertaa ja kaataa ne sitten kannuun tarjoilua varten.
  • Jos käytät sitrusmehujen puristamiseen Chef'n FreshForcea tai vastaavaa vipuvarteen perustuvaa puristinta – mainio vekotin muuten, kiitos vinkistä sitä suositelleelle lukijalle – työtä helpottaa, jos poistat hedelmistä ensin uloimman kuorikerroksen terävällä veitsellä. Limen kanssa tämä tuskin on tarpeen, mutta jos olet tullut ostaneeksi isoja sitruunoita, ne eivät välttämättä kunnolla mahdu puristimen kuppiin. Käsivoimiakin säästyy, kun kovin osa hedelmästä on poistettu.
  • Tunnelmallinen lyhty syntyy näppärästi ananaksesta ja LED-tuikkukynttilästä. Leikkaa ananaksen "hattu" pois ja koverra hedelmä ontoksi; tämä onnistuu helpoimmin Vacu Vin -ananasporalla. Tee onttoon ananakseen reiät silmille, nenälle ja suulle, pudota tuikku sisälle ja pane hattu takaisin paikalleen. Sopii erityisen hyvin halloween-bileisiin tavanomaisten kurpitsalyhtyjen sijaan, mutta miksei muulloinkin.
Ananaksen hedelmälihan voit vaikkapa liekittää rommilla (suosittelen tummaa jamaikalaista) ja tarjoilla vaniljajäätelön kera tai hedelmäsalaatin osana. Hauskoja juhlia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti