tiistai 10. heinäkuuta 2018

In the Navy!

Tikiloikan tukikohta on vaihteeksi muutaman viikon ajan koti-Suomessa, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että käytettävissä on runsaasti enemmän vaihtoehtoja niin raaka-aineiden, välineiden kuin kuvausrekvisiitankin suhteen. Tilanne täytyy tietenkin käyttää hyväksi, ja ensimmäiseksi päätin kokeilla tätä kolmen rommin cocktailia Don the Beachcomberin reseptikirjasta:
Kuvan lavastamisesta ja ottamisesta
krediitit Tikiloikan Suomen-osastolle.

Navy Grog
2¼ cl limemehua
2¼ cl greippimehua

2¼ cl soodavettä
3 cl hunajavettä
3 cl vaaleaa puertoricolaista rommia (tai vastaavaa)
3 cl tummaa jamaikalaista rommia
3 cl Demerara-rommia

Ravista ainekset jääpalojen kera ja kaada suureen grogilasiin.

Beachbum Berryn antamassa ohjeessa juoma kehotetaan tarjoilemaan jääkartion läpi työnnetyn pillin kera. Jääkartion tekemiseen voi käyttää joko pilsnerilasia ja syömäpuikkoa tai sitten Berryn nimenomaisesti tätä tarkoitusta varten markkinoimaa muottia; itse vedin vähän mutkia suoriksi ja kaadoin vain lasiin osan drinkin ravistamisessa käyttämistäni jäistä, mutta jos näpertely kiinnostaa, mallia voi ottaa vaikkapa tästä videosta. Sivumennen sanoen en itse mitenkään erityisemmin pitänyt tästä drinkistä, varsinkaan ensimmäisestä versiosta, johon käytin halvempia rommeja. Toisella kerralla vaihdoin vaalean Bacardin Flor de Cañaan ja Myers'sin 12-vuotiaaseen Appleton Estateen, mikä paransi lopputulosta huomattavasti, joten Navy Grogissa rommien laatuun panostaminen kannattaa,  siinä määrin vahvasti drinkki tuntuu nojaavan juuri siihen.
Edward "Old Grog" Vernon,
Thomas Gainsborough'n maalaus.
(Lähde: Wikimedia Commons.)

Yleisesti hyväksytyn tarinan mukaan sana grog juontaa juurensa 1700-luvulle ja Britannian kuninkaalliseen laivastoon, jossa amiraali Edward Vernon antoi käskyn vesittää merimiesten päivittäiset rommiannokset, puoli pinttia eli 0,284 litraa per seilori, suhteessa yksi osa rommia neljään osaan vettä. Vernonilla oli tapana pukeutua grogram-kankaiseen takkiin, mistä hän oli saanut lisänimen "Old Grog", ja niinpä hänen määräyksensä mukaisesti laimennettua rommia alettiin nimittää grogiksi. Sittemmin sana on levinnyt yleiseen käyttöön ja sillä voidaan viitata hyvinkin erilaisiin juomiin, mutta alkuperäinenkin merkitys säilyi kuranttina yllättävän pitkään: rommiannosten jakaminen jatkui brittilaivastossa aina vuoteen 1970 ja joidenkin muiden Kansainyhteisön maiden laivastoissa vielä pidempään, Uudessa-Seelannissa peräti vuoteen 1990 saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti