torstai 21. kesäkuuta 2018

A spot of tea, anyone?

Irlanti oli pitkään osa brittiläistä imperiumia, mistä yhtenä muistutuksena irlantilaiset ovat edelleen melkoisen kovia hörppimään teetä. Niinpä päätin hakea teestä inspiraatiota ensimmäiseen ikiomaan poitín-drinkkireseptiini. Tein aluksi joitakin kokeiluja, joissa käytin teetä raaka-aineena sellaisenaan, mutta tulin pian siihen tulokseen, että on parempi keittää se siirapiksi. Teen kaveriksi sopii tietenkin sitruuna, johon sovelsin tässä Greg Easterin supercharging-tekniikkaa. Tikifiilistä juomaan tuovat rommi (kuinkas muutenkaan) sekä tilkkanen ananasmehua. Usean maistelusession jälkeen kelpuutin lopulliseksi reseptiksi tämän:
Irish Afternoon Tea-ki
1 tl raastettua sitruunankuorta
2½ cl sitruunamehua
3 cl poitínia
3 cl vaaleaa kuubalaista rommia
¾ cl ananasmehua
2 cl teesiirappia

Pane sitruunankuori tiheään siivilään ja kaada siivilän läpi shakeriin sitruunamehu, poitín ja rommi. Hiero sitruunankuoresta irti siihen imeytynyt neste ja heitä kuori sen jälkeen pois. Lisää shakeriin ananasmehu ja teesiirappi. Ravista jääpalojen kera ja siivilöi cocktaillasiin.
Valmista teesiirappi hauduttamalla sopivaksi katsomasi määrä hyvin vahvaa mustaa teetä, vaikkapa Irish breakfastia, ja keitä se siirapiksi 1:1-suhteessa samaan tapaan kuin tavallinen sokerisiirappi. Siirappiin käytetty tee saa olla reilusti vahvempaa kuin juotavaksi tarkoitettu, koska näin suuri määrä sokeria laimentaa sitä melkoisesti. Poitínin korvikkeena voi jälleen kokeilla esimerkiksi irkkuviskiä, tosin jos kaapista sattuu löytymään Fiskars Bierbrand -oluttislettä, siitä luulisi ainakin löytyvän samantapaista maltaisuutta kuin poitínista. Kyrö Distilleryn Juuri, joka on Napue-ginillään mainetta niittäneen pohjalaistislaamon ruisviskin kypsyttämätön versio, voisi sekin olla kokeilemisen arvoinen, mutta sitä ei ainakaan enää/toistaiseksi näytä olevan Alkossa saatavilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti