sunnuntai 30. kesäkuuta 2019

Kuukauden kulaus / baanalla: Shake it, baby!

Mikä? Milkshake IPA. Porterhouse Brewing Company, Irlanti. Alk. 6,0%, 16 IBU.
Missä? Porterhouse Central, Dublin.

Palasin Uudesta-Seelannista Dubliniin runsas viikko sitten, mutta matkaraportin aloitus saa luvan vielä odottaa. Kirjoittelin kyllä joitakin kappaleita jo matkalla ollessani, ja ylioptimistisesti ajattelin, että ehtisin jopa julkaista postauksen tai pari Uudesta-Seelannista käsin, mutta tietenkin kävi niin, että minulla oli siellä koko ajan paljon parempaakin tekemistä. Paluun jälkeen aika on puolestaan vierähtänyt töihin totutellessa ja matkan rasituksista toipuessa, joten blogin kirjoittaminen ei ole oikein jaksanut innostaa. Nyt sitten, kun tilanne on viimein normalisoitunut, kuukausi onkin jo loppumaisillaan, joten on jälleen kuukauden kulauksen aika.

Dublinilaisen Porterhouse-panimon Milkshake IPA on laktoosilla pyöristetty India pale ale, johon eksoottista lisämaustetta tuovat karambola ja kaktusviikuna. Nautintapaikkana oli tällä kertaa jonkinlaiseksi kantapaikakseni muodostuneen The Whitworthin sijaan toinen saman panimon baari, Dublinin keskustassa Grafton Streetin shoppailualueen tuntumassa sijaitseva Porterhouse Central. Olut on kirkas ja hailakan kullankeltainen, tuoksu on hedelmäinen ja hitusen hapan – liekö laktoosi, joka vie ajatukset happamiin maitotuotteisiin? Maussa laktoosin makeus tuntuu selvästi, humalakin puraisee mutta lempeästi. Muut makuaineet tulevat esiin lähinnä jonkinlaisena yleisenä trooppisena fiiliksenä, mutta toisaalta enpä voi sanoa, että etenkään kaktusviikuna olisi minulle mitenkään tuttu maku, joten on hyvin vaikea sanoa, missä määrin se erottuu. Kokonaisuus ei ole hullumpi, mutta makeus alkaa pidemmän päälle hieman etoa; puoli pinttia riittäisi hyvin, tai sitten olut kaipaisi kaverikseen jotakin tasapainottavaa ruokaa, kenties juustolautasen.


lauantai 1. kesäkuuta 2019

Kuukauden kulaus: Sitruksinen sivuvaunu

Mikä? Sidecar Orange IPA. Sierra Nevada Brewing Co., USA. Alk. 6,8%, 35 IBU.
Missä? Sweeney's Wine Merchants, Glasnevin, Dublin.

Kuukauden ainoaksi postaukseksi näyttää tällä kertaa jäävän kuukauden kulaus, ja tämän julkaisupäiväksi taitaakin itse asiassa tulla kesäkuun ensimmäinen, vaikka täällä Irlannissa ollaankin vielä toukokuun puolella. Oli miten oli, lähitulevaisuudessa asiaa on taas vähän runsaammin – Tikiloikka lähtee nimittäin matkalle Uuteen-Seelantiin! Nimellisesti reissun tarkoituksena on osallistua konferenssiin Wellingtonissa, mutta koska matka kestää minimissäänkin yhteen suuntaan alun toista vuorokautta, pelkän työn takia sinne ei olisi juurikaan järkeä matkustaa. Siispä pidänkin konferenssin päälle viikon verran lomaa ja käyn katselemassa, mitä pääkaupungin ulkopuolelta löytyy.

Siitä kuitenkin enemmän sitten aikanaan, nyt varsinaiseen asiaan! Sierra Nevada -panimon Sidecar on appelsiininkuorella maustettu IPA – ei mikään hullunrohkea konsepti, IPAt kun muutenkin ovat monesti sangen sitruksisia. Väriltään olut on vaalean kullankeltainen ja sameahko, tuoksu puolestaan on mehevän appelsiininen ja odotuksia herättävä. Maku lunastaakin odotukset, appelsiininkuori korostaa hienosti juoman luontaista sitruksisuutta ja kokonaisuus on suorastaan elegantti, appelsiinin maku on hienostunut kuin Cointreaussa tai jossain muussa laadukkaassa liköörissä. Sattumoisin sitruslikööri on tärkeässä roolissa Sidecar-nimisessä klassikkococktailissa; en tiedä, onko olut nimetty sen mukaan, mutta jos on, mielleyhtymälle löytyy kyllä perusteet. Tikiloikka arvostaa!

tiistai 30. huhtikuuta 2019

Kuukauden kulaus: Superfoodia oluen muodossa

Mikä? Sippin' Pretty. Odell Brewing Company, USA. Alk. 4,5%.
Missä? Sweeney's Wine Merchants, Glasnevin, Dublin.

Tikiloikan perustamisen jälkeen erilaisia hedelmäoluita on tullut maisteltua sen verran, että mangon, passionhedelmän ja guavan kaltaiset eksoottiset hedelmät oluen mausteina alkavat tuntua jo vähän arkisilta. Siksipä olikin hauskaa löytää jotain hieman erilaista: coloradolaisen Odell Brewingin Sippin' Pretty -hapanolut heittää keitokseen guavan kaveriksi açai- ja seljanmarjoja sekä vielä ripauksen Himalajan ruususuolaa. Jo punainen väri kertoo, että mikään ihan tavallisin olut ei ole kyseessä, ja tuoksukin on olueksi epätyypillisen marjaisa. Vertailukohtaa hakee väkisinkin kuukausi sitten maistamastani Lervigin Passion Tangista, joka sekin oli hapan, hedelmäinen ja huomattavan epäolutmainen.

Maultaan Sippin' Pretty on raikas, pirtsakan hapokas ja voimakkaan marjamehumainen. Humalaa ei ole, mallastakin kovin niukasti – eli kyllä vain, melkoisen epätyypillinen tapaus tämäkin. Olut on helposti juotava, mutta jotenkin laiha, tukevampaa runkoa kaipaisin. Guavan ja etenkään suolan läsnäolosta maussa en osaa sanoa juuta enkä jaata, nimenomaan marjaisuus dominoi. Kaiken kaikkiaan jää sellainen fiilis, ettei lopputulos ole niin päräyttävä, että tällainen erikoisilla raaka-aineilla kikkailu olisi ollut tarpeen. Aivan mainio kuuman kesäpäivän raikastaja tämä kyllä epäilemättä olisi, ja voisin kuvitella, että se toimisi hyvin myös erilaisten olutcocktailien raaka-aineena.

maanantai 22. huhtikuuta 2019

Nelikymppisen naukku

Brasilialainen ystäväni toi minulle alkuvuodesta joululomiltaan tuliaisiksi pullon maansa kansallisjuomaa cachaçaa. Olin eleestä kovasti otettu ja lupasin löytää juomalle arvoistaan käyttöä; erinäisiä kokeiluja olenkin tehnyt, mutta ne ovat olleet sen verran päämäärättömiä, että sain vasta nyt aikaiseksi kehittää julkaisukelpoisen drinkkireseptin. Lähtökohtana minulla oli cachaça-drinkeistä eittämättä tunnetuin eli Caipirinha, ja etenkin sen valmistustapa, jossa limeä ei puristeta vaan se survotaan lasin pohjalle. Tätä drinkkiä ei kuitenkaan tehdä suoraan lasiin vaan shakerissa, tähän malliin:

Midlife Crisis
½ limeä
2–3 palaa tuoretta ananasta
2 cl passionhedelmäsiirappia
5 cl cachaçaa
1 cl amarettolikööriä (Disaronno)
1 cl kuivaa kuohuviiniä tai samppanjaa

Leikkaa limenpuolikas neljään lohkoon ja pane ne shakerin pohjalle ananaspalojen kera. Survo hyvin ja lisää siirappi, cachaça ja amaretto. Ravista jääpalojen kera ja siivilöi cocktaillasiin. Lisää viini ja sekoita varovasti.

Ananaspalat saavat olla suht ronskin kokoisia, hedelmälihan määrää ajatellen ananasta ja limeä tulisi olla suunnilleen yhtä paljon. Juomasta tulee keväisen keltainen, kuten näin pääsiäisviikonloppuna sopivaa onkin. Sattumoisin tähän viikonloppuun osuu myös Mr. Tikiloikan 40-vuotispäivä, mistä juontaa juurensa drinkin leikkisähkö nimi – ajatus kuohuviinin lisäämisestä tulikin itse asiassa juuri syntymäpäivästä ja aivan loppuvaiheessa, luulin reseptin olleen jo valmis julkaistavaksi kun sain päähäni tehdä vielä yhden kokeilun. Jos haluat tehdä poreettoman version, jätä pois kuohuviini ja käytä passionhedelmäsiirappia hieman vähemmän, omassa versiossani sitä oli puolitoista senttilitraa.

Kuten kuvasta näkyy, käyttämäni cachaça ei ole kirkasta vaan ruskeaa, siis kypsytettyä. Caipirinha tehdään tavallisesti kirkkaasta cachaçasta ja varmaankin sellainen toimii myös tässä reseptissä, mutta laatuun satsaaminen kannattaa aina, joten jos vähän hienompaa tavaraa on käsillä, suosittelen käyttämään sitä. Manuia seuraaville 40 vuodelle!

lauantai 30. maaliskuuta 2019

Kuukauden kulaus: Hedelmäsourilla olutharrastuksen alkuun

Mikä? Passion Tang. Lervig Aktiebryggeri, Norja. Alk. 7,0%, 2 IBU.
Missä? Sweeney's Wine Merchants, Glasnevin, Dublin.

Stavangerilaisen Lervig-panimon Passion Tang -sour ale tekee heti kättelyssä selväksi, mistä on kyse, tölkin kylkeä nimittäin koristaa läjäpäin halkaistuja passionhedelmiä (sekä kaksi paria karvaisia jalkoja, joiden symboliikka jää allekirjoittaneelle hämäräksi). Lisämausteena oluessa on grains of paradise, joka suomenkieliseltä nimeltään on nähtävästi meleguettapippuri – koskaan tätä ennen en ollut moisesta mausteesta kuullutkaan, mutta ilmeisesti se muistuttaa maultaan mustapippuria. Lasiin kaadettuna Passion Tang on meripihkanruskea ja sameahko, tuoksussa on runsain mitoin sitä passionhedelmää eikä sitten juuri muuta, sokkotestissä en välttämättä olueksi arvaisi. Anteliaan hedelmäinen tuoksu kuitenkin houkuttelee maistamaan, joten käydäänpä asiaan.

Oluen maku on hapan, mehumainen ja, kyllä vain, reilusti passionhedelmäinen. Vilja maistuu jonkin verran, humala sen sijaan ei käytännössä ollenkaan. Seitsemän prosentin vahvuuteensa nähden olut on petollisen helppoa juotavaa, alkoholi ei todellakaan maistu läpi. Kaiken kaikkiaan sangen epäolutmainen olut, ja valmistajan kuvauksen mukaan tarkoituksena onkin ollut tehdä craft-olut niille, jotka eivät juurikaan pidä oluesta. En liene sopivin henkilö sanomaan, kuinka hyvin tässä on onnistuttu, mutta kuvittelisinpa kyllä, että hedelmäaromeineen ja olemattomine katkeroineen Passion Tang on hipsterioluita vierastavalle hyvinkin paljon helpommin lähestyttävä tapaus kuin IPAt, etenkin kun juoman happamuuskaan ei ole mitenkään ylenpalttista. Itse jään kaipaamaan vähän rohkeampaa revittelyä, mutta pisteet Lervigille siitä, että kerrankin passionhedelmä saa olla kiistattomasti pääroolissa.

sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Pinteilla Paddyn pidoissa

Mikä? Alltech Craft Brews & Food Fair 14.–16.3.2019.
Missä? Convention Centre Dublin, Irlanti.

Toinen Irlannin-vuosi on hyvässä vauhdissa, viikko sitten sunnuntaina vietin jo toisen Pyhän Patrickin päiväni Dublinissa. Viikonlopun alla olin melko pahassa flunssassa ja jouduin pitämään pari saikkupäivää töistä, mutta tervehdyin onneksi lauantaihin mennessä sen verran, että saatoin aloittaa juhlimisen – hyvä niin, sillä, varsinaisen juhlapäivän aatto oli tänä vuonna Alltech Craft Brews & Food Fair -pienpanimotapahtuman päätöspäivä, johon olin viimevuotiseen tapaan ostanut lipun ennakkoon. Kuten silloin, myös tänä vuonna runsaalla kahdellakympillä sai sisäänpääsyn tapahtumaan, muovituopin sekä kuuden euron eli käytännössä yhden pintin arvosta rahakkeita, joilla päästä maistelun alkuun.

Muutenkin konsepti oli edellisvuodelta tuttu aina sitä myöten, että tapahtuma oli ajoitettu päättymään samana päivänä kuin Six Nations -rugbyturnaus, jonka viimeisen kierroksen ottelut näytettiin messuhallissa isoilta ruuduilta. Viimevuotinen mestari Irlanti jäi tällä kertaa Walesin ja Englannin jälkeen kolmannelle sijalle, mutta se ei juhlatunnelmaa sanottavasti hillinnyt, ja miksipä olisikaan, kun edessä oli yksi vuoden tärkeimmistä juhlapäivistä sekä siihen liittyvä pitkä viikonloppu. Olin sopinut meneväni illalla kaupungille työkaverien kanssa, joten tapahtuman riehakkain osuus rokkibändeineen jäi tällä kertaa kokematta, mutta viimevuotisen kokemuksen perusteella en usko, että jäin paitsi mistään maata mullistavasta viihde-elämyksestä.

No entäs ne tärkeimmät sitten, eli oluet? Carrig Brewingin ananaksella, mangolla ja passionhedelmällä maustettu Tutti Frutti -IPA oli tuoksunsa puolesta nimensä veroinen, tuhdista hedelmäisyydestä nauttivat jopa flunssan turruttamat aistit. Maku oli kyllä vaisumpi, mutta kuitenkin miellyttävän raikas. Toinen trooppinen pläjäys oli Wild Beerin Pogo -pale ale, jolle makua antavat passionhedelmä, guava sekä tarkemmin yksilöimättömät mausteet; tuoksussa olikin mukavasti hedelmää ja lämmintä mausteisuutta, olin tunnistavinani ainakin kanelin. Maun puolesta olut oli oikein toimiva kokonaisuus, jossa mikään komponentti ei erityisesti erotu mutta kaikki pelaa hyvin yhteen, mitä nyt makeutta olisi saanut olla hieman vähemmän. Kolmas hedelmäolut, McGarglesin Grapefruit Session IPA, oli puolestaan ilahduttavan konstailematon greippi-IPA, jossa hedelmä on selvästi läsnä sekä tuoksussa että maussa.

Muista maistamistani oluista Ballykilcavan Brewingin Brickyard Red Ale oli mukavan freesi tulkinta perinteisestä irkkutyylistä, Rascals Brewingin Whiskey Sour Stout ja Mont Breweryn Two Gaps -kahvipilsneri puolestaan mielenkiintoisia kokeiluja, joiden maistaminen saa ehkä kuitenkin minun osaltani jäädä yhteen kertaan; molemmista jäi sellainen olo, että erilaisten makujen ennakkoluuloton yhdisteleminen on toki sinänsä kiva juttu, mutta ihan kaikki yhdistelmät eivät kuitenkaan ole hyviä ideoita. Tempted Ciderin mansikkasiideri, joka voitti tapahtuman yhteydessä järjestetyn siiderikilpailun, maistui vahvasti aidolta mansikalta ja vei ajatukset välittömästi kesälaitumille. Pearse Lyons Distilleryn Míl Ginistä tehty Míl Thai oli nimensä mukaisesti Mai Tain inspiroima cocktail (giniä, orgeat-siirappia, Chartreuse-likööriä, greippimehua), ei hassumpi muttei toki kuitenkaan esikuvansa veroinen.

Tutkimusprojektini Dublinissa päättyy ensi vuoden tammikuussa, joten vuoden 2020 tapahtumasta ei ainakaan näillä näkymin ole raporttia luvassa, vaikka yllätyksiähän toki saattaa elämässä aina sattua. Oluita onneksi voi maistella ilman mitään erityistä tapahtumaakin, joten monta kiinnostavaa uutta tuttavuutta ehtii vielä varmasti tulla vastaan. Selvästikin Irlannin pienpanimoskene on hyvissä voimissa ja uusia juomia kehitellään kaikkien tyylien ystäville, ja itse kun tykkään kokeilla vähän kaikkea, niin tilannehan on mitä mainioin. Sláinte!

torstai 28. helmikuuta 2019

Kuukauden kulaus: Mandariini-ipajunan kyydissä

Mikä? Tangerine Express IPA. Stone Brewing, USA. Alk. 6,7%, 75 IBU.
Missä? Sweeney's Wine Merchants, Glasnevin, Dublin.

Kalifornialaisen Stone Brewingin Euroopan-haaran panemaa olutta olen maistellut jo kerran aiemmin, mutta tämänkertainen kulaus on lähtöisin emämaasta. Tangerine Express on mandariinilla ja ananaksella maustettu IPA – tölkin kyljessä korostetaan, että nimenomaan kokonaisilla hedelmillä eikä pelkillä mehuilla. Väriltään olut on kullankeltainen, avattaessa se jostain syystä kuohahti hieman yli, muttei kuitenkaan vaikuttanut olevan millään muotoa pilaantunut. Siispä asiaan!

Oluen tuoksu on mehukkaan hedelmäinen ja kirpeän sitruksinen, taitaapa se ananaskin jostain taustalta kurkistella – oikein herkullinen. Maku on hedelmäinen poikkeuksellisen täyteläisellä tavalla, mandariini tuntuu olennaiselta osalta oluen runkoa eikä pelkältä lisämausteelta. Verrattain runsaat katkerot eivät potki ollenkaan niin voimakkaasti kuin saattaisi kuvitella. Ananas kyllä hukkuu jonnekin, mutta sitä ei oikeastaan jää kaipaamaan, ja valmistajan kuvauskin sanoo, että sitä ei luultavasti ylipäätään huomaisi ellei tietäisi sen olevan siellä; itse ehkä huomaisin sen vasta sitten, jos se puuttuisi tyystin. Mainio juoma kaiken kaikkiaan, menee heittämällä vähintään kärkikymmenikköön tähän asti maistetuista, ehkä jopa kärkiviisikkoon.